Een passende domeinnaam verzinnen voor je onderneming kan lastig zijn. Want hoe vind je een goede domeinnaam die bij je past én die voor jouw (potentiële) klanten makkelijk te onthouden is? Geen nood. Met deze 5 tips is een goede domeinnaam bedenken een eitje!

Eerste hulp bij domeinnaam verzinnen

Je hebt inmiddels al 20 keer een andere naam in de domeinchecker ingevoerd: bezet, bezet en nog eens bezet. Herkenbaar? Het is soms lastig om een passende domeinnaam te verzinnen. Zeker als je je bedenkt dat er wereldwijd miljoenen domeinnamen geregistreerd zijn. Om te voorkomen dat je domeinnaam bij poging 21 een niet te onthouden woordenbrij of getallenreeks wordt, geven we je graag 5 tips. Er bestaan namelijk meer mogelijkheden dan je denkt!

Waar moet je op letten als je een domeinnaam gaat bedenken?

Voordat je een domeinnaam gaat registreren, moet je rekening houden met een aantal punten. Dit zijn ze:

 • Je domeinnaam kan alleen letters van het Nederlandse alfabet bevatten.
 • Je domeinnaam kan alleen cijfer tussen 0 en 9 bevatten.
 • Koppeltekens (-) zijn toegestaan, mits je ze tussen 2 cijfers of letters plaatst.
 • Je domeinnaam bestaat uit minimaal 3 en maximaal 63 tekens.

Neonletters met tekst Do Something Great

Tip 1: Verzin een domeinnaam met je bedrijfsnaam

Wil je een websitenaam bedenken die je ook als domeinnaam kunt gebruiken? Zorg dan dat hij past bij je bedrijfsnaam. Op deze manier zet je jouw bedrijfsnaam goed in de spotlight! Stel, je fietst langs een leuk restaurant. Dan wil je natuurlijk even online op de menukaart kijken of er lekkere gerechten worden geserveerd. Hoe handig is het dan als je na het invoeren van de restaurantnaam gelijk de website hebt gevonden?

Voeg een extra woord toe

Daarnaast is de kans kleiner dat een domeinnaam die is gebaseerd op je eigen bedrijfsnaam al bezet is. Komt het toch voor dat iemand ‘m al heeft geregistreerd? Varieer door bijvoorbeeld de plaatsnaam achter je bedrijfsnaam te voegen. Of gebruik het achtervoegsel ‘bv’ als je een besloten vennootschap hebt.

Tip 2: Kies een korte domeinnaam die je makkelijk onthoudt

‘Groteenkleinekamerplantenkopen.nl’: kun jij je deze domeinnaam morgen nog herinneren? Ik in ieder geval niet. Als je wilt dat jouw (potentiële) klanten je domeinnaam onthouden, kun je beter een korte, pakkende domeinnaam kiezen. Dus die ‘groteenkleinekamerplantenkopen.nl’ vervang je bijvoorbeeld door ‘kamerplantenkopen.nu’. Of nog beter: ‘kamerplanten.store’.

Bij nieuwe domeinnamen, zoals .shop, zijn nog veel korte domeinnamen vrij. Probeer het uit!

Tip 3: Zorg dat je domeinnaam wordt gevonden in Google

Als je online wilt groeien met je onderneming, is het belangrijk dat je wordt gevonden in zoekmachines zoals Google. Registreer je jouw bedrijfsnaam niet als domeinnaam? Kies dan voor een belangrijk onderdeel van je dienst. Of stel je product centraal.

Ben je eigenaar van een café? Verwerk dan het woord ‘cafe’ in je domeinnaam. Of registreer een .cafe domeinnaam. Ook werkt het goed om in je domeinnaam een product te combineren met een werkwoord, zoals ‘pizzabestellen’.

Google letters

Tip 4: Kijk naar de verschillende domeinextensies

In Nederland zijn de domeinextensies .nl en .com populair. Dan kan het voorkomen dat jouw favoriete naam al bezet is. Geen zorgen. Bij Hostnet heb je keuze uit honderden extensies! Ga voor een generieke domeinextensie, bijvoorbeeld .org of .net. Of kies een landgerelateerde, zoals .fr of .it. Regelmatig worden er nieuwe domeinnamen aan ons aanbod toegevoegd. Dus je hebt grote kans dat je alsnog jouw favoriete domeinnaam registreert.

Tip: Op onze pagina ‘Prijzen domeinnamen’ vind je al onze domeinextensies met de bijbehorende prijs.

Tip 5: Wees creatief met woorden, letters, cijfers en tekens

Onze laatste tip om een domeinnaam te verzinnen: varieer met woorden, letters, cijfers of tekens. Stel, je hebt een onderneming die online een platform wil bieden voor huiszoekenden. Veel domeinnamen zijn in deze branche al vergeven. Je kunt als volgt te werk gaan:

 • Gebruik synoniemen
  Kies bijvoorbeeld voor het woord ‘woning’ als ‘huis’ al bezet is.
 • Varieer met enkelvoud en meervoud
  Kies voor ‘huizen’ als ‘huis’ niet meer beschikbaar is.
 • Plaats een koppelteken
  Gebruik bijvoorbeeld ‘huis-vinden’ als ‘huisvinden’ bezet is. Zorg er wel voor dat je maximaal 1 koppelteken gebruikt. Anders wordt je domeinnaam onoverzichtelijk.
 • Check een andere taal
  Veel woorden buiten het Nederlands om zijn makkelijk te begrijpen. Denk aan ‘casa’ of ‘house’.
 • Gebruik cijfers
  Deze tip werkt heel goed als je een Engelstalige domeinnaam wilt registreren. Zoals ‘houses4you’ als ‘housesforyou’ al bezet is.
 • Betrek de extensie bij je naam
  Je kunt bijvoorbeeld de IJslandse extensie .is gebruiken: ‘woonhu.is’. Let op: Het kan zijn dat je website met soortgelijke namen minder goed vindbaar is door zoekmachines.

Aan de slag met jouw domeinnaam verzinnen

We hebben je 5 tips gegeven om een domeinnaam te bedenken. Hoog tijd om een domeinnaam te registreren. Ben je er nog niet helemaal uit? We hebben nog meer handige tips voor een goede domeinnaam. Of bekijk deze 10 verrassende domeinextensies. Veel succes met een domeinnaam verzinnen!

Claim je unieke plek op internet. Bekijk of jouw domein nog beschikbaar is.
Delen
Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer

Praat mee over dit onderwerp

 • Laat hier jouw reactie achter.
 • Jouw naam is verplicht.
 • Vul jouw e-mailadres in.

Met het plaatsen van mijn reactie ga ik ermee akkoord dat Hostnet Academy (indien van toepassing) een afbeelding van https://en.gravatar.com/ toont die gekoppeld is aan het door mij opgegeven e-mailadres. Ook ben ik mij bewust van de gedragscode van Hostnet Academy.