Met back-ups voorkom je dat je bedrijf stil komt te liggen na een data-ongeval. Maar hoe richt je back-ups goed in? En hoe zorg je ervoor dat je back-ups ook echt werken als je ze nodig hebt? In ieder geval door níét de 4 veelvoorkomende fouten uit dit artikel te maken.

Wil je eerst weten wat een back-up precies is? En waarom het belangrijk is om back-ups te maken? Lees dan ons artikel over de basics van back-ups.

1. Je back-up niet testen

Stel: Je hebt een back-up ingesteld. Je hebt goed gekeken naar alle data in je bedrijf, de hersteltijden onder de loep genomen en een alternatieve serverlocatie gekozen voor de back-up-opslag. Kortom, je bent er helemaal klaar voor. Tenminste, dat denk je. Want wie bekijkt of je back-up gestart wordt? En wie checkt of de data van de back-up volledig is?

Controleer je back-ups

Het is essentieel om te weten of je op je back-ups kunt bouwen. Controleer daarom regelmatig of je back-ups daadwerkelijk voltooid worden. Check ook of op de alternatieve serverlocatie voldoende ruimte beschikbaar is om de back-ups te kunnen bewaren. Wanneer dit in orde is, is het tijd om inhoudelijk te testen. Hierbij ga je na of alle data compleet gekopieerd wordt bij het maken van de back-ups. Ook check je of alles naar behoren werkt na het terugzetten. Alles getest? Mooi, nu ben je echt klaar.

2. Je back-up op 1 plaats bewaren

Een andere veelgemaakte fout is het bewaren van je back-up op slechts 1 plaats. Hierbij zijn er 2 situaties denkbaar:

  • Op 1 server
    Je bewaart de reservekopie op dezelfde server als je originele back-up. Bij een incident met de server kun je beiden kwijtraken.
  • Op 1 locatie
    Je slaat je back-ups op een andere server op. Maar de reguliere server en back-up-server staan op 1 fysieke locatie. Hierdoor is je bedrijf alsnog niet goed beveiligd. Breekt er bijvoorbeeld brand uit? Dan gaan zowel de originele als de alternatieve opslaglocatie verloren.

Een cloudopslag zoals Google Drive of OneDrive lijkt misschien een goed alternatief, maar biedt geen zekerheid. Wanneer je eenmaal data uit deze opslag kwijt bent, kun je nergens aankloppen voor hulp: weg is écht weg.

Redundant opslaan

Om jezelf van een bruikbare back-up te verzekeren, moet je back-ups redundant opslaan. Oftewel, op meerdere serverlocaties. Door reservekopieën zowel lokaal als extern te bewaren, verklein je het risico op dataverlies.

3. Niet regelmatig back-ups uitvoeren

Met een back-up die een week oud is, loop je als bedrijf vaak al achter de feiten aan. Probeer je maar eens voor te stellen hoeveel data er in 1 week door je bedrijf stroomt. Van nieuwe content, ontwikkelde code en media tot aan klantinformatie: het is een heel karwei om het allemaal opnieuw te creëren. Het uitstellen van back-ups kan je zo duur komen te staan.

Voer regelmatig een back-up uit

Maak regelmatig een back-up zodat je door kunt gaan waar je gebleven was. Stel een frequentie vast en automatiseer back-ups, zodat je het niet vergeet. Plan een back-up op een moment waarop deze je draaiende bedrijfsprocessen niet verstoort, bijvoorbeeld ’s nachts.

4. Geen disaster recovery inrichten

Ten slotte misschien wel de meestvoorkomende valkuil: het vergeten van disaster recovery. Helaas zijn organisaties na een ongeval – zelfs met back-ups – niet meteen weer in bedrijf. Eerst moeten alle systemen, netwerken en applicaties zorgvuldig hersteld worden met disaster recovery.

Wat is disaster recovery?

Disaster recovery is een set aan maatregelen die je treft om na dataverlies zo snel mogelijk weer up-and-running te zijn. Bijvoorbeeld door een omgeving voor te bereiden die gespiegeld is aan de ‘echte’ omgeving. Na een ongeval kun je snel op de alternatieve omgeving overschakelen om vervolgens de data uit de back-up terug te plaatsen op je echte omgeving. Disaster recovery omvat ook vaak beschrijvingen van processen en afspraken met de hostingprovider. Met een goed disasterrecovery-plan kun je na een incident weer snel verder.

Back-up-beheer uitbesteden

Lijkt het inrichten van back-ups en disaster recovery je te tijdrovend of complex? Je kunt het back-up-beheer uitbesteden aan een externe partij. Hostnet biedt bijvoorbeeld Managed Backup aan. Onze experts weten alles van back-ups en optimaliseren vakkundig de instellingen voor jouw bedrijf. Zo is je data veilig, zonder dat jij je zorgen hoeft te maken over het beheer.

Wil je meer weten over Managed Backup? Onze experts staan voor je klaar! Neem direct contact op via 020-7500801 of via de chat op Hostnet.nl.

Delen
Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer

Praat mee over dit onderwerp

  • Laat hier jouw reactie achter.
  • Jouw naam is verplicht.
  • Vul jouw e-mailadres in.

Met het plaatsen van mijn reactie ga ik ermee akkoord dat Hostnet Academy (indien van toepassing) een afbeelding van https://en.gravatar.com/ toont die gekoppeld is aan het door mij opgegeven e-mailadres. Ook ben ik mij bewust van de gedragscode van Hostnet Academy.