Een back-up is een kopie van je bedrijfsdata die je maakt voor als het misgaat. Het lijkt op een verzekering: je hoopt het eigenlijk niet nodig te hebben, maar je wilt je wel goed voorbereiden op een noodsituatie. Maar wat is precies een back-up? Waarom zou je een back-up maken? En hoe denk je een goed back-up-plan uit? In dit artikel leggen we je de basics rondom back-ups uit.

Na het lezen van dit artikel weet je:

Wat is een back-up?

Een back-up is een reservekopie van je bedrijfsdata op een ander apparaat, op een andere locatie. Je maakt zo’n kopie om preventief belangrijke data veilig te stellen. Hiermee voorkom je dat je organisatie door dataverlies out-of-business raakt. Met een back-up kun je namelijk na een ongeval de gekopieerde gegevens gebruiken, en heb je de verloren of beschadigde gegevens niet nodig. Zo bescherm je dus jouw bedrijfscontinuïteit.

De term back-up wordt meestal gebruikt voor het kopiëren van data op harde schijven van computers. Maar je kunt ook een back-up maken van andere data, bijvoorbeeld van applicaties of je smartphone/tablet.

Het belang van back-ups

Veel bedrijven zijn vandaag de dag afhankelijk van data. Het kwijtraken van data uit bedrijfsapplicaties kan ervoor zorgen dat bedrijfssystemen niet langer goed functioneren. Daarnaast kunnen onderdelen van websites, apps of producten van klanten voorgoed verdwijnen. Net als belangrijke juridische documenten en klantgegevens. Een data-ongeval kan daarmee grote directe en indirecte kosten met zich meebrengen. Al bij al een ramp voor jou als ondernemer.

Hoe ontstaat dataverlies?

Je kunt data verliezen door:

 • fouten van medewerkers;
 • uitvallen van bedrijfssystemen;
 • diefstal of cybercrime, zoals ransomware-aanvallen;
 • incidenten zoals stroomstoringen;
 • natuurrampen zoals stormen of overstromingen.

Bovenstaande situaties heb je niet zelf in de hand. Wat je wél kunt doen om dataverlies te voorkomen, is je goed op ongevallen voorbereiden en je back-up-structuur doordacht inrichten.

Hoe maak je een goede back-up?

De hoeveelheid data in organisaties is vaak enorm. Denk alleen al aan het aantal documenten en klantgegevens dat je bedrijf bezit (en wat je zonder zou moeten!). Bij het inrichten van je back-ups moet je dan ook met veel aspecten rekening houden. Voor het maken van goede back-ups, is het verstandig om een back-up-plan uit te denken. Zo weet je zeker dat je niets vergeet, en na een ongeval gewoon weer verder kunt werken.

Aan de slag met een back-up-plan

Neem in je back-up-plan in ieder geval het volgende op:

 • een overzicht van data in je bedrijf en de bijbehorende risico’s op dataverlies;
 • doelstellingen voor herstel in het geval van dataverlies;
 • een disasterrecovery-aanpak;
 • procedures voor het monitoren en testen van je back-ups;
 • doelstellingen voor ontwikkeling en professionalisering.

Natuurlijk kun je in het back-up-plan ook andere zaken opnemen. Denk aan de contactpersoon bij ongevallen en tips voor medewerkers om dataverlies te voorkomen.

Het beheer van back-ups uitbesteden

Je kunt het back-up-beheer uitbesteden aan een externe partij. Hostnet biedt bijvoorbeeld Managed Backup aan. Hiermee is je bedrijfscontinuïteit gegarandeerd, maar hoef jij je geen zorgen te maken over alles wat bij back-ups komt kijken. Onze experts zorgen ervoor dat er automatisch back-ups van je VPS gemaakt worden en controleren of dit gelukt is. Daarnaast wordt je data op verschillende locaties opgeslagen, zonder dat de dagelijkse zaken worden verstoord. En mócht er onverhoopt een ongeval gebeuren, dan ben je dankzij onze razendsnelle disaster recovery in no-time weer in bedrijf.

Meer weten over Managed Backup? Onze experts staan voor je klaar! Neem direct contact op via 020-7500801 of via de chat op Hostnet.nl.

Delen
Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer

Praat mee over dit onderwerp

 • Laat hier jouw reactie achter.
 • Jouw naam is verplicht.
 • Vul jouw e-mailadres in.

Met het plaatsen van mijn reactie ga ik ermee akkoord dat Hostnet Academy (indien van toepassing) een afbeelding van https://en.gravatar.com/ toont die gekoppeld is aan het door mij opgegeven e-mailadres. Ook ben ik mij bewust van de gedragscode van Hostnet Academy.