Zijn domeinnamen echt zo belangrijk? Wanneer je website goed werkt en je een uitstekend businessplan hebt, zouden mensen (als het goed is) je website moeten bezoeken. Ongeacht je domeinnaam. Toch?

Een domeinnaam is onderdeel van je site

Niet zo snel. Je domeinnaam is een belangrijk onderdeel van je website en vereist daarom serieus denkwerk en de benodigde aandacht. Je domeinnaam is jouw identiteit op het internet. Een goede naam kan helpen bij je marketingactiviteiten en je naamsbekendheid. Om het wat duidelijker voor je te maken, vertel ik je hieronder wat een domeinnaam voor jou en je bedrijf kan verwezenlijken. Je domeinnaam:

 • is de eerste indruk. Mensen horen of zien je domeinnaam vóórdat ze daadwerkelijk je website bezoeken.
 • vergroot je naamsbekendheid. De juiste naam kan ervoor zorgen dat klanten jouw onderneming niet vergeten.
 • kan helpen bij het verbeteren van je zoekresultaten. Een domeinnaam met de juiste trefwoorden én die relevant is voor je bedrijf, brengt op lange termijn voordelen met zich mee.

5 tips voor een goede domeinnaam

Wanneer je een goede domeinnaam kiest, zijn de bovenstaande 3 (en meer) voordelen binnen handbereik. Vraag jij je af hoe je de juiste domeinnaam kiest? Geen zorgen. Ik geef je 5 tips voor een goede domeinnaam die je kunt onthouden als je er 1 gaat kiezen voor je onderneming.

Tips voor een goede domeinnaam

1. Denk na over de lange termijn

Een domeinnaam kiezen is niet zoiets als vrijblijvend daten. Het is een stabiel huwelijk. Dat wil zeggen: het is een investering voor de lange termijn die altijd bij je zal blijven. In goede en in slechte tijden. Zorg daarom dat je een naam kiest die niet alleen aantrekkelijk klinkt, maar ook toegevoegde waarde levert aan je volledige visie en toekomstplannen. Laten we eerlijk zijn: scheiden van een slechte naam kost je jaren hard werken, geld, naamsbekendheid en SEO-rankings. Kortom: een slechte naam brengt alleen maar ongemakken met zich mee.

2. Kies de juiste domeinextensie

Schoonheid zit in de details. Hoewel een domeinextensie een klein onderdeel van je onderneming lijkt, kan het een enorm verschil maken. Kies daarom een extensie die jouw vakgebied omschrijft. Ben je bijvoorbeeld actief in de technologie of breng je een nieuwe app uit? Dan is de .tech extensie de juiste keuze. Bij kleine ondernemers en e-commercebedrijven past de .store extensie. Start je met een persoonlijk merk of een blog? Ga dan voor de extensie .website, .online, .blog of .space.

De nieuwe domeinextensies, bijvoorbeeld .tech of .space, leveren jou de volgende voordelen op:

 • kort
 • makkelijk te onthouden
 • kosteneffectief
 • duidelijk
 • onderscheidend
 • uitgebreide SEO-mogelijkheden
 • geschikt voor marketingmaterialen

Vermeld je domeinnaam op bijvoorbeeld flyers, pamfletten of kraampjes. Mensen onthouden korte domeinnamen makkelijker en zullen deze sneller in hun browsers invoeren. Vul maar eens prime.tech of kindle.store in je browserbalk in en kijk wat er gebeurt.

3. Laat koppeltekens en getallen weg

Een van de doelen van een goede domeinnaam is dat hij gemakkelijk over te brengen is. Zo hoeven mensen niet na te denken over hoe ze je domeinnaam moeten uitspreken of spellen. Om je een voorbeeld te geven: het is niet heel indrukwekkend als je een koppelteken moet vermelden in een gesprek. “Hallo, mijn naam is John en mijn domein is ‘john personal streepje blog punt site (johnpersonal-blog.site).” Dat gaat niet zo gemakkelijk en is al helemaal niet memorabel. En dat zijn 2 factoren die je juist nodig hebt om online succes te hebben. Een van de tips voor een goede domeinnaam luidt dus: laat koppeltekens en getallen in je domeinnaam weg.

Tips voor een goede domeinnaam

4. Doe vooraf onderzoek

Maak je huiswerk om er zeker van te zijn dat je niet op iemands tenen gaat staan. Zorg ervoor dat je tijdens het selecteren van een goede domeinnaam niet de naam gebruikt die door een ander bedrijf geregistreerd of gepatenteerd is. Het kan je namelijk in grote juridische problemen brengen. Maar het kan je ook veel geld, gemoedsrust en domeinnaam kosten.

5. Maak je domeinnaam toegankelijk, niet generiek

Weet je wat beter is dan een generieke domeinnaam? Een domeinnaam die creatief en toegankelijk is! Onthoud dat je domeinnaam de basis is van je merk. Je bezoekers zullen je hierdoor sneller vinden en onthouden.

Een generieke domeinnaam bestaat vooral uit woorden die niet onderscheidend zijn. Een toegankelijke domeinnaam is echter uniek en memorabel.

Als je bijvoorbeeld een webshop begint met je zelfgemaakte koekjes, zal de domeinnaam ‘homebakery4you.com’ je punt niet zo duidelijk maken. ‘Homecookies.store’ daarentegen wel. Deze naam is namelijk uniek en memorabel, omdat het kort, uniek en gemakkelijk te onthouden is.

Wil je een goede domeinnaam vinden? Gebruik dan hulpmiddelen die domeinnamen genereren, zoals Instant Domain Search. Of gebruik Thesaurus om woorden te zoeken die voor een geschikte domeinnaam kunnen zorgen.

In het artikel ‘Moeite een domeinnaam verzinnen? Hostnet helpt je!’ vind je nog meer tips voor een goede domeinnaam.

Tot slot: denk niet te veel na

Veel ondernemers komen tijdens het bedenken van een goede domeinnaam vast te zitten, omdat ze bang zijn om de foute keuze te maken. Hoe je dit vermijdt? De beste aanpak is door onderzoek te doen en manieren te vinden die je onderscheiden van je concurrentie. Na het lezen van dit artikel is er genoeg om over na te denken. Mijn advies: haast je niet te veel, maar stel het vinden van een goede domeinnaam ook niet te lang uit. Heb jij nog tips voor een goede domeinnaam? Laat het me weten in de comments!

Claim je unieke plek op internet. Bekijk of jouw domein nog beschikbaar is.
Delen
Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer

Praat mee over dit onderwerp

 • Laat hier jouw reactie achter.
 • Jouw naam is verplicht.
 • Vul jouw e-mailadres in.

Met het plaatsen van mijn reactie ga ik ermee akkoord dat Hostnet Academy (indien van toepassing) een afbeelding van https://en.gravatar.com/ toont die gekoppeld is aan het door mij opgegeven e-mailadres. Ook ben ik mij bewust van de gedragscode van Hostnet Academy.