2019 is in zicht. Tijd om je doelen voor het volgende jaar op papier te zetten. Heb je daar WordPress-plugins al op staan? Januari is namelijk hét moment om je WordPress-website aan te vullen met handige plugins. Wat de beste WordPress-plugins voor 2019 zijn? Je vindt er in dit artikel 6. Ben jij er klaar voor?

Veel WordPress-plugins, maar welke kies je voor 2019?

Tegenwoordig bestaan er zo veel WordPress-plugins dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Je kunt het zo gek niet bedenken of er bestaat een plugin voor. Maar welke plugins kies je? Aan welke plugins heb je echt iets? En misschien wel de belangrijkste vraag: wat zijn de beste WordPress-plugins voor 2019? Ik heb het antwoord voor je. Hieronder vind je 6 plugins die in 2019 onmisbaar zijn voor je site.

Meer weten over WordPress? In het artikel ‘Wat is WordPress?’ vertel ik je alles over dit cms.

Beste WordPress-plugins voor 2019

1. Yoast SEO

Je komt ‘m overal tegen, toch ga ik hem in dit artikel ook benoemen: de plugin ‘Yoast SEO‘. Dit is dé WordPress-plugin om de vindbaarheid van je site in zoekmachines te optimaliseren.

Hoe werkt Yoast SEO? Met een stoplichtsysteem controleert de plugin of je pagina’s geoptimaliseerd zijn. Heb je bijvoorbeeld het zoekwoord vaak genoeg in je artikel verwerkt? Dan krijgt dit onderdeel een groen bolletje. Maar gebruik je het zoekwoord niet? Dan blijft het onderdeel op een rood bolletje staan. Daarnaast kun je met Yoast SEO zelf bepalen hoe de titel en het onderschrift van je pagina’s worden weergegeven in zoekmachines.

Yoast SEO Premium

Yoast SEO is gratis te downloaden. Maar je kunt ook de Premium-versie kopen. Wat je kunt verwachten:

 • Je krijgt onder andere extra support.
 • Het is mogelijk om meerdere zoekwoorden te gebruiken voor 1 pagina.
 • Je krijgt een preview van hoe je pagina op social media eruitziet.
 • Je hebt de mogelijkheid om oude pagina’s te redirecten.

2. Classic Editor

Een andere onmisbare WordPress-plugin voor 2019 is ‘Classic Editor‘. Met deze plugin installeer je de oude WordPress-editor in je back-end van je site als je de nieuwe bewerker Gutenberg van WordPress 5.0 niets vindt.

Terug naar de oude WordPress-editor

Classic Editor heeft 2 opties. Bij de eerste optie kun je de nieuwe Block- en Gutenberg-editor vervangen door de oude bewerker. Bij de andere optie worden in de back-end van je WordPress-website extra knoppen toegevoegd. Hierdoor kun je per bericht of pagina kiezen voor de nieuwe of de oude bewerker.

3. Akismet Anti-Spam

Spamreacties op je website zijn vervelend. Ook in 2019 is er geen ontkomen aan. Wil je spam op je site voorkomen? De WordPress-plugin ‘Akismet Anti-Spam‘ kan je helpen. De plugin controleert de reacties van je site via een wereldwijde database op spam. Akismet filtert de reacties die op spam lijken, zodat ze niet zichtbaar zijn voor je bezoekers.

Akismet Personal, Plus of Enterprise

Wil je Akismet gebruiken? Je kunt kiezen uit Personal, Plus of Enterprise. Personal is bedoeld voor (persoonlijke) blogs. Voor ondernemingen bieden de ontwikkelaars van de plugin Plus en Enterprise aan. Bij deze 2 pakketten ontvang je support en kun je geavanceerde statistieken inzien.

4. Compress JPEG & PNG images

In 2019 staan gebruikerservaring en snelheid van je website voorop. Ze zorgen er namelijk voor dat je hoger scoort in zoekmachines. En dat heeft uiteindelijk invloed op je naamsbekendheid en omzet.

Wist je dat afbeeldingen je website onnodig traag kunnen maken? Zeker als het afbeeldingen met een hoge resolutie zijn. Met de plugin ‘Compress JPEG & PNG images‘ van TinyPNG optimaliseer je afbeeldingen op je site. De plugin comprimeert je jpeg- en png-afbeeldingen, zonder kwaliteit te verliezen. Zo kan je website supersnel laden.

Gratis of betaald afbeeldingen optimaliseren

Je kunt met Compress JPEG & PNG images elke maand 100 afbeeldingen gratis comprimeren. Maar dat aantal is afhankelijk van hoeveel formaten elke afbeelding heeft. Wil je dit limiet niet? Dan kun je upgraden naar een betaald account.

Beste WordPress-plugins voor 2019

5. WooCommerce

Is het je droom om in 2019 jouw handgemaakte sieraden te verkopen? Of wil jij online cursussen aanbieden aan je klanten? Dan is de plugin ‘WooCommerce‘ dé oplossing. Met WooCommerce bouw je gemakkelijk je eigen webshop.

Storefront: officieel WooCommerce-thema

Om het jou nog makkelijker te maken, hebben de ontwikkelaars van WooCommerce het officiële thema Storefront ontwikkeld. Zo ben je verzekerd dat dit thema optimaal integreert met WooCommerce en WooCommerce-extensies.

Wil je een gepersonaliseerde webshop maken? Tegen betaling kun je een van de Child Themes van Storefront gebruiken. Daarnaast is het mogelijk om met de WooCommerce-extensies je webshop uit te breiden met handige functionaliteiten. Zo kun je verschillende betalingsmogelijkheden aan je klanten bieden of socialmedia-knoppen toevoegen aan je webshop.

Meer weten over WooCommerce? In het artikel ‘Start je eigen WooCommerce-webshop met WordPress‘ vind je meer thema’s voor WooCommerce. Of bekijk de onderstaande video.

6. Jetpack door WordPress.com

Ten slotte beëindig ik de lijst met de beste WordPress-plugins voor 2019 met ‘Jetpack‘. Deze plugin is een combinatie van design, marketing en beveiliging in 1. Zo krijg je onder andere inzicht in je bezoekersstatistieken. Ook zorgt Jetpack ervoor dat je nieuwste artikelen automatisch worden gedeeld op je socialmedia-kanalen. Daarnaast kun je zelfs veilig inloggen door tweestapsverificatie in te schakelen.

Jetpack Premium of Professional

Net als Yoast SEO kun je Jetpack gratis gebruiken voor je WordPress-website. Upgrade je naar Premium of Professional? Dan kun je onder andere onbeperkt back-ups maken, socialmedia-posts inplannen en krijg je support van beveiligingsexperts.

Wat vind jij de beste WordPress-plugins voor 2019?

Goed bezig! Nu weet je wat de 6 beste WordPress-plugins voor 2019 zijn. Natuurlijk bestaan er nog meer handige plugins, maar de bovenstaande 6 zijn zeker onmisbaar voor volgend jaar. Welke WordPress-plugins raad jij aan voor 2019? Laat het weten in de comments!

Ontdek nog meer trends voor 2019:

Ook voor 2020 heb ik handige plugins voor je verzameld. Je vind ze in het artikel ‘De 5 beste WordPress-plugins voor 2020‘.

Maak je site met een WordPress-pakket van Hostnet. Inclusief installatie en andere extra's.
Delen
Reacties
 • 27 december 2018 om 11:02 Rokbock

  Op de classic editor na een vanzelfsprekende lijst. Heeft vrij weinig met 2019 te maken lijkt mij.

  • 27 december 2018 om 13:32 Lysanne Hopman

   Beste Rokbock,

   Dankjewel voor je bericht. De plugins in deze lijst zijn klassiekers en naar mijn mening voor elke WordPress-website heel handig om te gebruiken. Ik ben benieuwd welke plugins jij ons aanraadt voor 2019.

   Met vriendelijke groet,

   Lysanne

Reageer

Praat mee over dit onderwerp

 • Laat hier jouw reactie achter.
 • Jouw naam is verplicht.
 • Vul jouw e-mailadres in.

Met het plaatsen van mijn reactie ga ik ermee akkoord dat Hostnet Academy (indien van toepassing) een afbeelding van https://en.gravatar.com/ toont die gekoppeld is aan het door mij opgegeven e-mailadres. Ook ben ik mij bewust van de gedragscode van Hostnet Academy.