Na lang wachten is het eindelijk zover: de eerste betaversie van WordPress 5.0 is uit. Deze nieuwe versie van WordPress betreft een grote verandering voor het CMS. Wat er allemaal anders wordt in WordPress 5.0? Je komt erachter na het lezen van dit artikel. En ik vertel je hoe je WordPress 5.0 Beta, inclusief de nieuwe editor, kunt proberen.

WordPress 5.0 is bijzonder

WordPress updatet regelmatig haar cms. Bijvoorbeeld om beveiligingslekken te dichten en fouten in codes op te lossen. Maar ook om het systeem gebruiksvriendelijker te maken. Meestal komen deze updates van WordPress niet uitgebreid onder de aandacht, maar WordPress 5.0 is extra bijzonder.

Alle ins en outs over WordPress weten? Je leest het in het artikel ‘Wat is WordPress?’.

Wat is er nieuw in WordPress 5.0?

Wat is er dan zo bijzonder aan WordPress 5.0? Deze versie bevat een nieuwe editor: ‘Gutenberg’. Daarnaast wordt een nieuw standaard WordPress-thema geïntroduceerd: ‘Twenty Nineteen’. Hieronder vertel ik je meer over de editor en het thema.

Een geheel nieuwe WordPress-editor: Gutenberg

De ontwikkelaars van WordPress hebben de huidige editor op de schop genomen, zodat er een geheel nieuwe editor is ontstaan: Gutenberg. Het doel van de nieuwe WordPress-editor is om het bouwen van websites gebruiksvriendelijker te maken. Zo kun je makkelijker afbeeldingen of kolommen op je site plaatsen. Of eenvoudig teksten bewerken. Je hoeft dus niet meer in lastige codes te duiken, zoals in css en html.

Vroeger had je (betaalde) plugins nodig, zoals Visual Composer, om gemakkelijk een mooie website te maken in WordPress. Nu vind je soortgelijke functionaliteiten terug in WordPress Gutenberg.

Weetje: De editor van WordPress 5.0 is genoemd naar Johannes Gutenberg, de uitvinder van de boekdrukkunst.

Nieuw WordPress-thema Twenty Nineteen

Naast een nieuwe editor, komen de ontwikkelaars van WordPress ook met het nieuwe, standaard WordPress-thema Twenty Nineteen.

Zelf ken ik weinig mensen die de standaard thema’s van WordPress gebruiken, maar misschien gaat daar verandering in komen met WordPress 5.0.

Ben je nieuwsgierig geworden naar het thema? De eerste kiekjes van Twenty Nineteen vind je via de volgende link: https://make.wordpress.org/core/2018/10/16/introducing-twenty-nineteen/.

De standaard WordPress-thema’s worden aangepast, zodat ze goed werken met Gutenberg. Of dat met andere WordPress-thema’s en WordPress-plugins ook goed gaat, hangt van de ontwikkelaar af. De kans bestaat dus dat je website kapot gaat. Daarom raad ik je aan om eerst een back-up van je website te maken, voordat je WordPress 5.0 installeert.

WordPress 5.0 Beta

WordPress 5.0 Beta en Gutenberg uitproberen

Wil je WordPress 5.0 Beta en Gutenberg uitproberen? Dat kan via onderstaande 4 mogelijkheden:

 1. Gutenberg-demo
  Met de Gutenberg-demo krijg je ongeveer het gevoel hoe de nieuwe WordPress-editor werkt. Maar dit is natuurlijk nog niet de echte ervaring.
  Niveau: makkelijk
 2. Frontenberg-demo
  In de back-end-omgeving van Frontenberg kun je ook Gutenberg testen. Deze demo geeft een beter beeld van de nieuwe WordPress-editor.
  Niveau: makkelijk
 3. Gutenberg-plugin
  Wil je meteen ervaren hoe Gutenberg werkt in je eigen back-end? Via de Gutenberg-plugin kun je de nieuwe WordPress-editor proberen.
  Niveau: gemiddeld
 4. WordPress 5.0 Beta-versie
  Ten slotte bestaat ook de mogelijkheid om WordPress 5.0 Beta op je site te installeren. Zo zie je meteen of je website werkt met Gutenberg. Via bovenstaande link download je de bestanden van WordPress 5.0 die je via ftp, zoals FileZilla, naar je website uploadt.
  Niveau: moeilijk

Let op: Ik raad je aan om de Gutenberg-plugin of de WordPress 5.0 Beta-versie op een testsite te proberen. Beiden zijn betaversies en kunnen onderdelen van je website kapotmaken.

Lanceringsdatum van WordPress 5.0

Als alles volgens planning verloopt, hopen de ontwikkelaars van WordPress rond 19 november WordPress 5.0 beschikbaar te stellen. Lopen ze tegen te veel problemen aan? Dan hebben de ontwikkelaars zichzelf 8 dagen de tijd gegeven om WordPress 5.0 alsnog te lanceren. Lukt het binnen die 8 dagen nog niet? Dan is het eerstvolgende moment in januari 2019.

Update: De ontwikkelaars van WordPress hebben de lanceringsdatum niet gehaald. Via de nieuwspagina van WordPress.org blijf je op de hoogte van de laatste updates over WordPress 5.0: https://wordpress.org/news/.

Tweede update: Inmiddels is WordPress 5.0 gelanceerd. Ook kun je de Gutenberg-editor gebruiken om je website te bouwen.

Oude editor, nieuwe WordPress-versie

Heb je WordPress 5.0 na de lancering op je site geïnstalleerd, maar vind je Gutenberg niets? Geen probleem. Je kunt altijd terug naar de oude, vertrouwde WordPress-editor. De ontwikkelaars van WordPress hebben een plugin gemaakt waarmee je de oude editor in WordPress 5.0 kunt gebruiken. Namelijk de plugin Classic Editor.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe WordPress 5.0-versies? Houd dan WordPress.org in de gaten.

Maak je site met een WordPress-pakket van Hostnet. Inclusief installatie en andere extra's.
Delen
Reacties
Reageer

Praat mee over dit onderwerp

 • Laat hier jouw reactie achter.
 • Jouw naam is verplicht.
 • Vul jouw e-mailadres in.

Met het plaatsen van mijn reactie ga ik ermee akkoord dat Hostnet Academy (indien van toepassing) een afbeelding van https://en.gravatar.com/ toont die gekoppeld is aan het door mij opgegeven e-mailadres. Ook ben ik mij bewust van de gedragscode van Hostnet Academy.