Ben jij al bekend met WordPress? Dit is het populairste contentmanagementsysteem (cms) ter wereld waarmee je eenvoudig je eigen website maakt. Denk aan een blog over je hobby, een zakelijke website voor je restaurant of een webshop om je handgemaakte tassen te verkopen. Wil jij een WordPress-website maken? In dit artikel geef ik antwoord op de vraag ‘Wat is WordPress?’, zodat jij alles weet over dit cms.

Na het lezen van dit artikel weet je:

Wat is WordPress precies?

WordPress is een cms. Cms staat voor contentmanagementsysteem. Via een cms kun je bijvoorbeeld teksten of afbeeldingen op een website publiceren.

Waarom is WordPress populair?

De populairiteit van WordPress is te danken aan de gebruiksvriendelijkheid. Niet voor niets draait maar liefst 30% van alle websites wereldwijd op WordPress. Met WordPress kun je eenvoudig een website maken en beheren, zonder dat je technische kennis nodig hebt. Dankzij de handige WordPress-editor kun je elk bericht op je website vormgeven zoals jij wilt. Bijvoorbeeld met afbeeldingen en teksten. Zo maak je met dit cms binnen no-time je eigen blog, zakelijke website of webwinkel.

WordPress als opensource-software

Wat is WordPress nog meer? WordPress is naast een cms ook een opensource-software. Dit houdt in dat iedereen WordPress gratis kan downloaden. Heb je technische kennis? Dan kun je de broncode aanpassen, verbeteren, en weer delen. Hierdoor kunnen de ontwikkelaars van het cms inspelen op nieuwe (technologische) ontwikkelingen. Of problemen sneller ontdekken en oplossen, zoals een beveiligingsprobleem.

Wat is WordPress

De geschiedenis van WordPress

Het verhaal van WordPress begint bij de 19-jarige student Matt Mullenweg. Matt wilde een blog maken met het cms B2/Cafelog. Helaas viel het resultaat tegen. Daarom besloot hij de software van B2/Cafelog over te nemen en deze zelf verder te ontwikkelen. Zijn doel? Een systeem maken waarmee je makkelijk content kan publiceren. Hierbij kreeg Matt hulp van softwaredeveloper Mike Little. In 2003 was WordPress een feit.

Eerste WordPress-versie: 0.7

Op 27 mei 2003 introduceerden Matt en Mike de eerste versie van WordPress: 0.7. Deze versie was natuurlijk niet zo uitgebreid als de huidige versie, maar voor die tijd was het een knap staaltje werk.

In de loop van de tijd is WordPress uitgebreid, gegroeid en gebruiksvriendelijker gemaakt. Zo zijn in versie 1.2 Mingus plugins geïntroduceerd om het gebruik van WordPress nog makkelijker te maken. Later lees je meer over plugins.

WordPress 5.0: Gutenberg

Inmiddels is WordPress 5.0 gelanceerd. Deze WordPress-versie is extra speciaal, omdat een nieuwe editor wordt geïntroduceerd: Gutenberg. Genoemd naar Johannes Gutenberg, de uitvinder van de boekdrukkunst. Het doel van Gutenberg? Je website nog gebruiksvriendelijker maken. Voor jou, maar ook voor je bezoekers.

Een hele WordPress-community achter je

Dankzij, ik ga hem weer noemen, de opensource-software is er een hele WordPress-community ontstaan. Deze community bestaat uit miljoenen WordPress-gebruikers. Loop je ergens tegenaan waar je zelf niet uitkomt? Geen probleem. Stel je vraag in de community. Zeker weten dat iemand jou graag wil helpen.

Tip: Met trackbacks en pingbacks in WordPress laat je andere websites weten dat je naar ze hebt gelinkt in je artikel.

Eenvoudige of geavanceerdere WordPress-website kiezen?

Met wat oefenen en tijd maak je dus zelf een eenvoudige WordPress-website. Liever een geavanceerdere website? Je kunt er ook voor kiezen om een WordPress-website te laten bouwen door een professional. Dat kan de juiste afweging zijn om een goede basis neer te zetten voor de website van je onderneming.

WordPress-thema

Gebruiksvriendelijke WordPress-functies

WordPress heeft een groot aanbod aan gebruiksvriendelijke functies, waardoor jij je website makkelijk kunt uitbreiden. Hieronder vertel ik je meer over WordPress-thema’s en -plugins.

WordPress-thema’s

Bij WordPress kies je uit oneindig veel thema’s. Er bestaan WordPress-thema’s speciaal voor bijvoorbeeld blogs, maar ook voor zakelijke websites en webshops. Anders gezegd: Je kunt het zo gek nog niet bedenken of er is wel een thema te vinden dat bij jou past.

Op de thema-pagina in WordPress zijn veel gratis en betaalde thema’s te vinden. Dankzij de gratis thema’s kun je een eenvoudige website opzetten, zonder veel tijd of geld kwijt te zijn aan design. Met de zogenoemde betaalde premium WordPress-thema’s heb je keuze uit stijlvolle, kwalitatieve en veilige thema’s die door professionele webdesigners zijn gebouwd. Je hebt de inhoud op je website zelf in handen, maar krijgt vaak extra support als je hulp nodig hebt met het thema. Bij ThemeForest heb je bijvoorbeeld keuze uit meer dan 42.000 thema’s. Op deze website kun je jouw WordPress-thema kopen voor een betaalbare prijs.

WordPress-plugins

WordPress-plugins

In dit artikel heb ik ze al eens benoemd: WordPress-plugins. Dit zijn ‘stukjes software’ om je WordPress-website uit te breiden met handige functies. Denk aan contactformulieren of socialmedia-knoppen.

Ook voor WordPress bestaan er veel gratis en betaalde plugins. Met de gratis plugins kun je jouw website al flink uitbreiden. Vaak bieden deze gratis plugins ook een betaalde premium versie aan, zodat je nog meer handige functionaliteiten van de plugin kunt gebruiken. Via de plugin-pagina in WordPress download je de gratis plugin, en daarna kun je ‘m upgraden naar de betaalde versie.

Wil jij weten met welke plugins je in 2020 meer uit jouw website haalt? Ontdek ze in ‘De 5 beste WordPress-plugins voor 2020‘.

Het verschil tussen WordPress.com en WordPress.org

WordPress bestaat in 2 varianten: WordPress.com en WordPress.org. Maar wat is het verschil tussen deze 2 soorten WordPress?

WordPress.com

Met WordPress.com maak je gratis je eigen basis website. Je hebt bij WordPress.com alleen geen eigen domeinnaam en e-mailadres. Dat betekent dat ‘wordpress.com’ achter de naam van je website komt te staan, bijvoorbeeld ‘domeinnaam.wordpress.com’. Daarnaast kun je een aantal basisfuncties gebruiken om je website aan te passen. Meer functionaliteiten nodig? Dat kan tegen betaling.

WordPress.org

Met WordPress.org maak je ook gratis jouw website. Je hebt bij WordPress.org wel je eigen domeinnaam en e-mailadres. Daar vertel ik je zo meer over. Verder heb je dankzij het cms van WordPress.org de volledige controle over je website, kun je thema’s en plugins downloaden en de codes achter je website aanpassen.

Tip: Wil jij een website beginnen? Dan adviseer ik je om te kiezen voor WordPress.org die je bij Hostnet kunt bestellen. Zo heb je gelijk je eigen domeinnaam en e-mailadres, en hoef je later niet over te stappen. Wel zo makkelijk.

Wat heb je nodig voor een WordPress-website?

Wil jij je eigen WordPress-website waar je zelf de controle over hebt, en een eigen domeinnaam en e-mailadres? Dan is de eerste stap: registreer jouw domeinnaam en bestel een hostingpakket. Dit zijn de 2 basisonderdelen van een website.

Bij Hostnet hebben we het makkelijk voor je gemaakt. Bij WordPress-website maken en WordPress Hosting is de WordPress-software al voor je geïnstalleerd. Je hoeft alleen nog je domeinnaam te registreren. We helpen je graag met installeren, zodat je gelijk aan de slag kunt met je WordPress-website.

Meer weten? In het artikel ‘3 onderdelen die je nodig hebt voor een WordPress-website‘ ontdek je precies welke onderdelen een vereiste zijn.

‘Wat is WordPress?’ in een notendop

Zo. Nu heb je antwoord op de vraag ‘Wat is WordPress?’ Je hebt onder andere geleerd wat WordPress is, hoe dit cms is ontstaan en waarom het zo populair is. Verder weet je het verschil tussen WordPress.com en WordPress.org, en wat je nodig hebt om te beginnen met een WordPress-website. Wil je nog meer weten over WordPress? Bekijk dan onderstaande video of volg onze videocursus ‘WordPress voor beginners’.

Maak je site met een WordPress-pakket van Hostnet. Inclusief installatie en andere extra's.
Delen
Reacties
 • 30 augustus 2018 om 12:32 Miranda de Jongh

  Hoi Lysanne,
  kun jij mij vertellen waarom ik voor word-press kies ipv website maker of andersom?

  • 31 augustus 2018 om 09:04 Lysanne Hopman

   Hoi Miranda,

   Dankjewel voor je bericht. Website Maker en WordPress zijn beiden heel geschikt als je een website wilt maken, zonder dat je daar technische kennis voor nodig hebt. 
   Website Maker is ideaal als je snel een website online wilt zetten of een online visitekaartje nodig hebt. Website Maker heeft voorgeprogrammeerde designs en widgets, zodat je makkelijk je website naar eigen hand kunt zetten. Bij Website Maker bieden wij volledige support. Dus als je een vraag hebt, kun je altijd contact met ons opnemen.

   WordPress is ook een fijn CMS om je website mee te maken. In WordPress heb je keuze uit veel thema’s en plugins om extra functies aan je website toe te voegen. Heb je iets meer technische kennis? Dan kun je bijvoorbeeld de opmaak (CSS) van een thema zelf aanpassen. Voor WordPress zorgen wij alleen voor de installatie. Maar in de uitgebreide WordPress-community kun je terecht voor al je vragen.
    
   Op Hostnet Academy staat een uitgebreid artikel waarin je leest welk websitepakket bij jou past: https://academy.hostnet.nl/2018/01/05/welk-websitepakket-past-bij-jou/. Je kunt ook op deze pagina kijken: https://www.hostnet.nl/eigen-website-maken. Hier staat een overzichtelijk lijstje met productinformatie van Website Maker en WordPress. 

   Ik hoop hierbij je vraag te hebben beantwoord!

   Met vriendelijke groet,

   Lysanne

Reageer

Praat mee over dit onderwerp

 • Laat hier jouw reactie achter.
 • Jouw naam is verplicht.
 • Vul jouw e-mailadres in.

Met het plaatsen van mijn reactie ga ik ermee akkoord dat Hostnet Academy (indien van toepassing) een afbeelding van https://en.gravatar.com/ toont die gekoppeld is aan het door mij opgegeven e-mailadres. Ook ben ik mij bewust van de gedragscode van Hostnet Academy.