Linkbuilding kan de PageRank van je website ten goede komen. Ben je net begonnen met linkbuilding? Of wil je ermee beginnen? Dan vraag jij je waarschijnlijk af hoe snel een campagne je PageRank in Google zal beïnvloeden. Het antwoord luidt: je moet wat geduld hebben. Hoeveel? Dat verschilt per situatie. In dit artikel lees je wanneer je effect kunt verwachten van een linkbuilding-campagne, en waarom het soms lang duurt voordat je resultaat ziet.

Hoe snel verbetert een backlink de ranking?

Bij linkbuilding is elke situatie uniek. Iedere website is namelijk anders. Daarnaast past Google haar algoritmes regelmatig aan, en deze zijn niet volledig openbaar. Een exact antwoord is er dus niet.

Gelukkig kan ik je in dit artikel wel een beeld geven hoelang het ongeveer duurt voordat een backlink de ranking van je website in Google verbetert. Volgens een onderzoek van Moz onder 76 websites, duurt dit gemiddeld 10 weken. Pas dan gaat een website een positie omhoog in Google.

Het cijfer uit het onderzoek van Moz is echter een gemiddelde. Het is namelijk mogelijk dat linkbuilding veel sneller z’n vruchten afwerpt. Aan de andere kant duurt het soms langer voordat je de effecten van een linkbuilding-campagne ziet. Waar ligt dat aan?

Hoe lager in de rankings, hoe meer effect

De PageRank van een website veroorzaakt het grootste verschil in effect voordat je linkbuilding toepast. Oftewel: hoe lager je website in de resultaten van Google, hoe makkelijker deze klimt. Je ziet echter minder snel effect als je website in de top-10- resultaten staat. Hoe kan dat?

Om een voorbeeld te noemen: het is mogelijk dat een website binnen 5 weken van positie 98 naar positie 45 klimt. Daarentegen kan het bijvoorbeeld 20 weken duren voordat een website die op positie 6 staat, positie 5 bereikt. Dit betekent niet dat linkbuilding geen zin heeft voor hooggepositioneerde websites. Je wint namelijk meer bezoekers door van positie 6 naar positie 5 te stijgen, dan wanneer je website van positie 98 naar positie 45 gaat.

Waarom kan linkbuilding lang duren?

Het is mogelijk dat het lang duurt voordat linkbuilding het gewenste resultaat oplevert. Zeker als je op positie 1 wilt belanden, is het van belang dat je nadenkt over de lange termijn. Dat is misschien vervelend en duurt lang, maar is meestal de moeite waard.

Waarom is linkbuilding dan zo’n lang proces? Daar zijn 2 redenen voor:

1. Oude backlinks zijn waardevoller

Google heeft meer vertrouwen in oude links dan in nieuwe. Een link die dus jaren bestaat en waar nog steeds op wordt geklikt, is waardevoller. Verder moet Google de nieuwe links naar je website leren kennen. Geduld is een schone zaak, want na verloop van tijd zie je dat het effect steeds meer toeneemt.

2. Links langzaam opbouwen

Een andere reden is het linkprofiel. Dat moet je langzaam opbouwen. Wanneer er plotseling binnen 1 week 50 nieuwe links naar je website bijkomen, wordt Google achterdochtig. Daarom is het van belang dat je een linkbuilding-campagne over een langere tijd uitstrekt. Dit zorgt voor een betere PageRank, en voor een duurzamer netwerk van links.

Kwaliteit boven kwantiteit

Ten slotte gaat kwaliteit boven kwantiteit. Een link is van goede kwaliteit als hij op een relevante website staat en linkt naar relevante content. Met andere woorden: de link is interessant voor de bezoeker om op te klikken. De link naar je nieuwe kookboek is daarom effectiever op een populaire foodblog dan op het autoblog van je neefje.

Zorg er dus voor dat je goed weet waar je doelgroep zich bevindt. Begin daarna met linkbuilding. En onthoud: 1 goede link kan meer effect hebben dan 10 matige links. Succes!

Delen
Reacties
 • 28 juni 2018 om 12:09 Rutger

  Dag Marnix,

  Ik heb twee vragen.

  1. Wordt het pas interessant als mijn link ergens staat én men klikt er ook daadwerkelijk op?
  2. Ik krijg veel verzoeken om een link te ruilen. Mijn link zou dan komen te staan op diverse beheerpagina’s, zoals Startpagina’s. Ik negeer dat eigenlijk, aangezien ik zelf niet zit te wachten om ‘vage’ links op mijn website te vermelden. Is dat verstandig qua linkbuilding?

  Alvast bedankt voor jouw reactie.

  • 02 juli 2018 om 11:42 Lysanne Hopman

   Beste Rutger,

   Dankjewel voor je reactie. Ik hoop hierbij je vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

   1. Men hoeft niet op de link naar jouw website te klikken om linkbuilding interessant te maken. Zoekmachines indexeren websites zoals gebruikers op het web surfen: ze klikken als het ware op dofollow-links, en nemen deze mee in de PageRank. Nofollow-links volgen ze niet, maar horen wel in een natuurlijk linkprofiel.

   2. Het belangrijkste is dat je linkbuilding op een natuurlijke manier opbouwt. Betaalde links en linkruilen, zoals op startpagina’s, kunnen je PageRank negatief beïnvloeden. Wanneer je in korte tijd 50 nieuwe links naar je website hebt, denk Google: er klopt iets niet. Wil je een goede linkbuilding? Dan kun je bijvoorbeeld een gastblog schrijven voor relevante websites. Laatste tip: zorg voor goede content op je website. Dan zullen mensen die dit interessant vinden vanzelf naar je website linken.

   Het kost wat tijd en investering, maar beloont zich op korte termijn.

   Met vriendelijke groet,

   Lysanne

Reageer

Praat mee over dit onderwerp

 • Laat hier jouw reactie achter.
 • Jouw naam is verplicht.
 • Vul jouw e-mailadres in.

Met het plaatsen van mijn reactie ga ik ermee akkoord dat Hostnet Academy (indien van toepassing) een afbeelding van https://en.gravatar.com/ toont die gekoppeld is aan het door mij opgegeven e-mailadres. Ook ben ik mij bewust van de gedragscode van Hostnet Academy.