Een aantal jaar geleden was een premium plugin waarschijnlijk de beste keuze wanneer je iets nodig had voor je WordPress-website. Maar de tijden zijn veranderd. Er zijn nu talloze ontwikkelaars die kwalitatief hoogwaardige WordPress-plugins gratis aanbieden. Maar hoe weet je wanneer je een gratis plugin kunt gebruiken en wanneer je er beter geld aan uit kunt geven? In dit artikel helpen we je op basis van specifieke criteria beslissen of je beter voor een gratis of juist een premium plugin kunt kiezen.

Of het nu gaat om je persoonlijke website of om een project voor een cliënt; er zijn 5 criteria waar je rekening mee moet houden als je wilt weten of je geld aan een WordPress-plugin moet uitgeven:

 1. kwaliteit;
 2. budget;
 3. vaardigheden;
 4. toekomstbestendigheid;
 5. tijd.

1. Kwaliteit

De kwaliteit is zonder twijfel het belangrijkste criterium. Niemand wil slechte WordPress-plugins installeren. Wanneer we spreken over kwaliteit, dan hebben we het niet alleen over hoe goed een plugin is geschreven. Ook de features van de plugin zijn belangrijk. Een goede plugin bevat uitsluitend de functies die nodig zijn om de betreffende taak uit te voeren, met zo min mogelijk code. De code dient uiteraard te voldoen aan de programmeerstandaarden van WordPress. Een goede plugin bevat tevens alle documentatie die je nodig hebt om de plugin te installeren en te gebruiken. Eventuele ondersteuning is een pre, maar niet in alle gevallen noodzakelijk.

In de meeste gevallen kun je een gratis WordPress-plugin vinden met een uitstekende kwaliteit. In dat geval moet je ervoor gaan. Maar heb je features nodig die je niet in een gratis plugin kunt vinden? Of heb je behoefte aan betere documentatie of ondersteuning? Dan is het zeker de overweging waard om te betalen voor de kwaliteit. Als je namelijk uren kwijt bent om een gratis plugin onder de knie te krijgen of om hem te ‘hacken’, dan is het geld dat je in een soortgelijke premium plugin investeert de moeite waard. Zeker als je wordt betaald voor de betreffende klus. En dat brengt ons op het volgende onderwerp: budget.

2. Budget

Budget is een no-brainer; als je geen geld hebt om aan een plugin uit te geven, heb je geen keuze. Je moet wel een gratis exemplaar vinden. Als je daarentegen wordt betaald voor je werk en de kosten van een premium plugin (die beter aan je behoeften voldoet) aan je cliënt of je baas kunt doorberekenen, dan is het logisch om die investering te doen.

Er zijn ook situaties waarbij betalen voor een premium plugin een kostenefficiënte oplossing is, zelfs wanneer je de kosten niet kunt doorberekenen. Bijvoorbeeld als je werkt aan een project met een vastgesteld budget, en de aanschaf van een premium plugin je tijd bespaart. Deze bespaarde tijd kun je namelijk gebruiken om geld te verdienen met een ander project. Ook wanneer je aan je eigen site werkt en een premium plugin je tijd bespaart of je helpt om meer bezoekers/klanten te krijgen, dan is de plugin het geld waard. Dit geldt zeker voor zakelijke websites. Als je extra geld kunt verdienen met een premium plugin, dan is je investering snel terugverdiend.

Tot slot is een premium plugin de investering waard wanneer je deze kunt hergebruiken bij andere projecten, en de gratis alternatieven hier niet geschikt voor zijn. Hoe vaker je een premium plugin kunt gebruiken, hoe meer waar je voor je geld krijgt.

Ben je benieuwd hoe het zit met gratis en betaalde thema’s? Lees dan ook het artikel ‘WordPress-thema’s: wel of niet betalen?

3. Vaardigheden

Een ervaren, hoogopgeleide ontwikkelaar kan een gratis WordPress-plugin die niet precies doet wat hij of zij wil, gebruiken als de basis voor het programmeren van een nieuwe plugin. Maar als je nog nooit een plugin hebt geprogrammeerd of wanneer je net begint met het ontwikkelen van WordPress-sites, is het onwaarschijnlijk dat je een slechte gratis plugin kunt omtoveren naar een plugin die alles doet wat je wilt. In dergelijke gevallen is een premium alternatief de prijs wel waard.

Een ander scenario is dat je gedetailleerde documentatie of ondersteuning nodig hebt om je plugin te laten werken. Ontwikkelaars van premium WordPress-plugins bieden doorgaans betere documentatie en ondersteuning dan gratis plugins. Met een premium plugin betaal je namelijk ook voor ondersteuning. En de beste premium plugins bieden één-op-één-ondersteuning bij het installeren en configureren, mocht je dit nodig hebben.

4. Toekomstbestendigheid

Ook toekomstbestendigheid is een belangrijke overweging om wel of niet te betalen voor een WordPress-plugin. Vraag jezelf af:

 • Wordt de plugin regelmatig geüpdatet?
 • Verwacht je de plugin in de toekomst opnieuw te gebruiken bij andere projecten?
 • Geeft een abonnement je toegang tot een verzameling aan andere plugins die je bij toekomstige projecten kunt gebruiken?

Om je eigen hosting voor WordPress in de toekomst goed te kunnen beheren, moet je site up-to-date worden gehouden wanneer er nieuwe WordPress-versies worden gelanceerd. Dat betekent dat de WordPress-plugins geüpdatet moeten worden. Ook moeten de plugins worden getest om te zien of ze nog wel compatibel zijn na een update. Een goede plugin wordt ontwikkeld met het oog op het uitbreiden van de beschikbare features, en is in staat om in te spelen op veranderende eisen van de gebruiker.

Als je je plugin wilt hergebruiken, is het logischer om ervoor te betalen dan wanneer je de plugin eenmalig gebruikt. Dit beïnvloedt ook de keuze of je de kosten doorberekent aan een cliënt. Om een voorbeeld te geven: als je een premium plugin gebruikt voor het merendeel van de sites die je bouwt, dan is er geen noodzaak om de kosten door te berekenen. Moet je echter een premium plugin aanschaffen met features voor één specifiek project, dan is het natuurlijk zaak om de kosten door te berekenen. Het is voor je cliënten ook gunstiger; want wanneer je die functionaliteit ‘from scratch’ had moeten bouwen, waren ze duurder uit geweest.

Ook als je niet verwacht dat je een plugin vaker zal gebruiken, kan het zo zijn dat de aanschaf van een premium plugin je toegang geeft tot andere plugins die je wél vaker kunt gebruiken. Zo heb je soms de mogelijkheid om een abonnement op een bibliotheek aan WordPress-plugins en -thema’s aan te schaffen. Zoiets zal meer kosten dan de aanschaf van één enkele plugin, maar geeft je wel toegang tot honderden plugins en thema’s die je weer voor andere projecten kunt gebruiken. Op de lange termijn bespaart dit je tijd én geld.

5. Tijd

Zoals gezegd, kan het voorkomen dat je tijd kwijt bent aan het customizen van je eigen plugin of het ‘hacken’ van een plugin die niet precies doet wat je wilt. Ook het installeren en configureren van een plugin met slechte documentatie of ondersteuning kost je extra tijd. Evenals het installeren van een plugin waarvan je vervolgens ontdekt dat hij toch niet aan je wensen voldoet en je weer op zoek moet naar een andere.

Heb je strakke deadlines? En heb je een oplossing nodig die snel en gemakkelijk geïnstalleerd en geconfigureerd kan worden? Dan is het (zelfs als je de vaardigheden hebt om een gratis plugin aan te passen) wel zo slim om te kiezen voor een goede premium plugin.

Conclusie

Er is geen ‘one size fits all’-oplossing als het op WordPress-plugins aankomt, maar er zijn wel een aantal zaken om mee te nemen in je overweging:

 • De kwaliteit van gratis versus premium WordPress-plugins.
 • Heb je het budget voor een premium plugin? Of kun je de kosten aan je cliënt of baas doorberekenen?
 • Heb je de vaardigheden om een gratis plugin met een slechte documentatie/ondersteuning te installeren en te configureren? Of kun je een gratis plugin ‘hacken’ zodat hij doet wat je wilt?
 • Ga je de plugin (of andere plugins in dezelfde collectie) hergebruiken in toekomstige projecten?
 • Hoeveel tijd heb je om jouw eigen plugins te ontwikkelen of gratis plugins te testen?
Maak je site met een WordPress-pakket van Hostnet. Inclusief installatie en andere extra's.
Delen
Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer

Praat mee over dit onderwerp

 • Laat hier jouw reactie achter.
 • Jouw naam is verplicht.
 • Vul jouw e-mailadres in.

Met het plaatsen van mijn reactie ga ik ermee akkoord dat Hostnet Academy (indien van toepassing) een afbeelding van https://en.gravatar.com/ toont die gekoppeld is aan het door mij opgegeven e-mailadres. Ook ben ik mij bewust van de gedragscode van Hostnet Academy.