In de serie ‘Welke hosting past bij jou?’ (zie ook deel 1, deel 2 en deel 3) hebben we al verschillende hostingdiensten besproken. Algemene websites hosten we op ons shared webhostingplatform. Voor meer complexe websites, grotere webshops en eigen software is een VPS geschikt. Ook kun je bij Hostnet gebruikmaken van cloudapps voor bijvoorbeeld e-mailmarketing en online werken. In dit deel van de serie vertel ik je alles over cloud hosting, en meer specifiek ‘Platform as a Service’ (PaaS-hosting).

Wat verstaan we onder cloud hosting?

Cloud hosting is een vorm van hosting waarbij je gemakkelijk je resources kunt uitbreiden. Als gebruiker kun je namelijk zelf (via een eigen dashboard) extra resources toekennen aan de cloudserver. Wanneer je meer resources verbruikt dan verwacht, hoef je dus geen upgradetraject te doorlopen naar een hoger producttype. Je profiteert daarmee van flexibiliteit, maar ook van kostenefficiëntie.

Kostenefficiëntie

In traditionele situaties maak je als applicatie-eigenaar eerst een ruwe berekening van de benodigde computerresources. Daarna schaf je een passende server aan. In de praktijk blijkt echter dat ingekochte resources vaak niet volledig worden benut, of dat er juist te weinig resources zijn om de applicatie beschikbaar te houden.

Het cloudmodel werkt eigenlijk andersom. Je kijkt niet zozeer naar een langetermijnverwachting, maar je kunt op elk gewenst moment extra resources beschikbaar stellen. Zo betaal je dus nooit te veel.

Wat is Platform as a Service?

Op een Platform as a Service activeer je als gebruiker jouw applicatieserver(s). Met behulp van deze servers wordt je applicatie gehost. De onderliggende infrastructuur, zoals het netwerk, de hardware en het besturingssysteem, wordt beheerd door de leverancier van het platform. Dit maakt een Platform as a Service ook aantrekkelijk voor een minder technisch publiek. Er is immers weinig kennis over serverbeheer vereist.

Configuratie van de applicatieserver

De PaaS-leverancier zorgt dat het platform altijd beschikbaar is voor de gebruikers. Als gebruiker krijg je alle vrijheid om je applicatieservers te gebruiken. Zodra een applicatieserver is opgeleverd, kun je deze naar eigen wens verder configureren.

Een softwarepakket heeft vaak eigen eisen (instellingen) waaraan de configuratie moet voldoen. Zoals gezegd, kun je deze instellingen zelf doorvoeren. De meeste PaaS-oplossingen beschikken over een interface, zodat de configuratie eenvoudiger te beheren is. Maak je toch een fout? Dan zet je de applicatieserver zo weer terug in de standaardconfiguratie.

Kortom, de PaaS-leverancier draagt zorg voor de bereikbaarheid en het onderhoud van het platform. Gebruikers zijn zelf verantwoordelijk voor hun applicatie, het reserveren van resources voor de applicatieserver en de bereikbaarheid van de applicatieserver.

Hostnet Cloud in samenwerking met Jelastic

In samenwerking met Jelastic hebben wij een Platform as a Service beschikbaar gesteld voor de Nederlandse hostingmarkt: Hostnet Cloud. Het unieke aan deze dienst is de mogelijkheid om per uur af te rekenen. Daardoor betaal je alleen wat je verbruikt. Om het afrekenen zo eenvoudig mogelijk te maken, is er een saldo-account waarop je jouw tegoed kunt aanvullen.

Daarnaast zijn wij trots op de mogelijkheid tot automatisch schalen. Hierbij kies je zelf het maximale aantal resources dat mag worden ingezet. Doordat je nooit meer een tekort aan resources hebt, voorkom je downtime. Daarnaast word je tijdig op de hoogte gehouden van het verbruik en de beschikbaarheid van je resources.

Wanneer kies je voor PaaS-hosting?

PaaS-hosting is geschikt voor iedereen die behoefte heeft aan eigen applicatieservers in de cloud – met toegang tot de configuratiebestanden, maar zonder systeemonderhoud. PaaS-hosting is zeer geschikt voor programmeurs. Zij moeten immers snel en efficiënt kunnen werken. Ook bij kortlopende webcampagnes komt PaaS-hosting goed van pas. Dit vanwege de hoge flexibiliteit in resources en de kostenefficiëntie.

Interesse in cloud hosting? Neem contact op met onze accountmanagers (am@hostnet.nl of 020-7500801) voor een vrijblijvend adviesgesprek. Of bekijk onze productpagina over cloud hosting.

Delen
Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer

Praat mee over dit onderwerp

  • Laat hier jouw reactie achter.
  • Jouw naam is verplicht.
  • Vul jouw e-mailadres in.

Met het plaatsen van mijn reactie ga ik ermee akkoord dat Hostnet Academy (indien van toepassing) een afbeelding van https://en.gravatar.com/ toont die gekoppeld is aan het door mij opgegeven e-mailadres. Ook ben ik mij bewust van de gedragscode van Hostnet Academy.