WordPress is ongekend populair. Wereldwijd draait inmiddels meer dan 29% van alle websites op WordPress. Zo ook mijn eigen website en het platform waarop je nu zit: Hostnet Academy. Werk jij ook met websitehosting voor WordPress en wil je nieuwe ideeën opdoen voor je website? Lees dan verder. In dit artikel zet ik namelijk de laatste WordPress-trends voor je op een rij.

WordPress 5.0

Om maar meteen met het grote nieuws te beginnen: WordPress gaat in 2018 een zeer grote update krijgen. Een van de belangrijke aanpassingen is de nieuwe content-editor, genaamd ‘Gutenberg’. In de huidige editor staat je tekst in een vak en zijn bewerkingsmogelijkheden zeer beperkt. Met Gutenberg kun je de tekst en afbeeldingen snel en gemakkelijk een mooie opmaak geven. In het filmpje hieronder zie je een voorbeeld van deze editor.

Zodra de update dichterbij komt, vind je natuurlijk op Hostnet Academy een artikel met alles wat je moet weten over WordPress 5.0.

Virtual reality voor WordPress

Het klinkt misschien een beetje heftig, maar ook WordPress-websites kunnen elementen bevatten voor VR. Denk voornamelijk aan 360 gradenfoto’s en -video’s. Deze kun je op je WordPress-website plaatsen door middel van plugins. Hier vind je een aantal van deze plugins.

Benieuwd wat een 360 gradenvideo precies is? Maak een ritje in onderstaande achtbaan.

Vormgeving

Tijd voor een nieuw thema of gewoon wat veranderingen op je website? Kijk ter inspiratie eens naar onderstaande trends voor 2018.

Video(headers)

Een afbeelding zegt meer dan 1000 woorden … maar een video zegt meer dan 1000 afbeeldingen. En dat is precies waarom video hot is! Je kunt met video’s veel vertellen, dus waarom zou je ze niet op je website gebruiken? Zorg bijvoorbeeld voor een strakke videoheader en zet meteen een goede sfeer op jouw website neer. Bekijk hier voorbeelden.

Mobile first

Ja, dit punt komt al jaren voor in elk lijstje. Toch zal het je verbazen hoeveel websites er überhaupt nog geen responsive design hebben. Denk je dat dit (nog) niet nodig is? Meer dan 50% van de websitebezoekers surft via mobiel! Heb je dus nog geen responsive thema? Dan is het nu echt tijd om ernaar op zoek te gaan.

Duotone

Eigenlijk al een behoorlijk oud effect, maar tegenwoordig weer helemaal hip en happening: duotone. Afbeeldingen met dit effect hebben maar 2 basiskleuren. Het gebruik van dit effect op websites is het beste uit te leggen met voorbeelden. Wil je dit effect zelf op afbeeldingen toepassen? Bekijk deze tutorial.

Broken grid

Als websitebezitters willen we onszelf steeds onderscheiden. Daar past het ‘broken grid’ perfect bij. Eigenlijk is ‘broken grid’ gewoon een hippe omschrijving voor ‘georganiseerde rommel’. Je plaatst de website-onderdelen namelijk op een onorthodoxe plaats, maar dan zo dat het mooi en goed bij elkaar past. Bekijk hier voorbeelden.

DIKKE, VETTE TYPOGRAFIE

Websites moeten snel scanbaar zijn en de bovenstaande trends helpen daar niet echt bij. Gelukkig is er een manier om je boodschap toch meteen binnen te laten komen; ZET JE BOODSCHAP GEWOON GROOT NEER. Bekijk hier voorbeelden.

Duotone Spotify
Afbeelding met duotone, broken grid en opvallende typografie

Micro-interacties

Je ziet het steeds meer: kleine animaties als gevolg van een actie van de bezoeker. Denk hierbij aan buttons die oplichten of paralex scrolling. Dit ziet er niet alleen goed uit, het zorgt er ook voor dat de bezoeker positieve feedback krijgt op zijn acties. En positieve feedback houdt bezoekers langer vast!

Beveiliging

Je kunt er niet meer omheen, beveiliging wordt nóg belangrijker. Ook voor de kleine ondernemers. Je weet waarschijnlijk al dat je in de problemen kunt komen door een hack. Maar ook het ontbreken van bijvoorbeeld een SSL-verbinding kan extra nadelen hebben: dit heeft een negatieve invloed op je Google-ranking. 2018 is dus het jaar om hier (als je dat al niet deed) serieus bij stil te staan. Dat doen de WordPress-developers namelijk ook. Dus we kunnen het niet vaak genoeg zeggen: zorg dat je WordPress-installatie en je plugins up-to-date zijn.

Wat zijn jouw tips?

Dit artikel is natuurlijk het topje van de ijsberg. Heb jij nog tips, trends of vragen? Laat het hieronder weten in de reacties. Zo kunnen andere lezers (en ikzelf) op nieuwe ideeën komen voor onze websites!

Maak je site met een WordPress-pakket van Hostnet. Inclusief installatie en andere extra's.
Delen
Reacties
 • 31 januari 2018 om 16:01 Bert

  Hallo Joris,
  Kun je me helpen met het volgende: ik wil op mijn (nog te bouwen) WP website een groot aantal tabellen tonen. Ze staan klaar voor gebruik, als Excel sheets van verschillende grootte; de grootste is nog prima in beeld op mijn monitor (in de breedte), dus het aantal kolommen is beperkt. Het aantal rijen is soms wel zo groot dat scrollen vereist is. Hoe ga ik te werk om dit te vertalen naar webpagina”s?

  • 01 februari 2018 om 11:25 Joris

   Beste Bert,

   Bedankt voor je reactie.

   Wellicht is de WordPress-plugin TablePress iets voor je. Met TablePress kun je namelijk tabellen importeren vanuit onder andere Excel. Ik heb zelf geen ervaring met de plugin, maar de reviews op internet zijn erg positief. Je kunt TablePress downloaden via https://nl.wordpress.org/plugins/tablepress/.
   Veel succes en laat even weten of het gelukt is met deze plugin.

   Met vriendelijke groet,

   Joris

Reageer

Praat mee over dit onderwerp

 • Laat hier jouw reactie achter.
 • Jouw naam is verplicht.
 • Vul jouw e-mailadres in.

Met het plaatsen van mijn reactie ga ik ermee akkoord dat Hostnet Academy (indien van toepassing) een afbeelding van https://en.gravatar.com/ toont die gekoppeld is aan het door mij opgegeven e-mailadres. Ook ben ik mij bewust van de gedragscode van Hostnet Academy.