Fouten in (web)teksten zijn helaas zo gemaakt. Schrijven is immers mensenwerk. Op social media wordt vandaag de dag echter meer en meer aandacht op ‘taalmissers’ gevestigd. Dankzij het daverende succes van ‘Taalvoutjes’ worden deze missers nog eens extra uitvergroot. In dit artikel vertel ik je meer over fouten in teksten, en bied ik je verschillende tools die je op een leuke en/of nuttige manier voorzien van taaladvies.

Typfout, spelfout of taalfout?

Er zijn verschillende soorten fouten die in een tekst kunnen voorkomen: spelfouten, typfouten en taalfouten. Typfouten, ook wel tikfouten of typo’s genoemd, worden per ongeluk gemaakt tijdens het typen van teksten. Een voorbeeld is ‘mte’ in plaats van ‘met’. In principe wijst je automatische spellingscontrole je op deze fouten.

Spelfouten zijn fouten in de spelling, dus fouten waarmee de spellingsregels echt worden overtreden. Hierbij kun je denken aan ‘verassing’ in plaats van ‘verrassing’. Net als typfouten worden spelfouten over het algemeen onbewust gemaakt. In sommige gevallen haalt de spellingscontrole ook spelfouten voor je uit de tekst. Een belangrijk verschil tussen een spelfout en een typfout is dat in het geval van een spelfout een schrijver vaak echt niet weet dat je het woord eigenlijk op een andere wijze dient te schrijven.

Een taalfout is weer iets anders dan de eerder genoemde fouten. Het gaat dan bijvoorbeeld om fouten in grammatica en woordvolgorde. Denk aan ‘het pakket wat ik heb besteld’ in plaats van ‘het pakket dat ik heb besteld’. Wanneer er sprake is van een taalfout laat de automatische spellingscontrole het vaak afweten. Het is dus niet voldoende om alleen op je spellingscontrole te vertrouwen.

Tools om je te helpen

Twijfel je een keer hoe je iets moet schrijven of wil je op de hoogte blijven van de laatste taalregels? Hieronder vind je verschillende tools die je voorzien van nuttige tips en/of weetjes op het gebied van taal.

Taalvoutjes

Wil je op een leuke manier je taalkennis up-to-date houden? De Stichting Taalvoutjes wil op humoristische wijze de kennis van de Nederlandse taal stimuleren aan de hand van ‘taalvoutjes’: dagelijks worden op Facebook, Twitter en Instagram foto’s van een taal- of communicatiefout geplaatst. Regelmatig komen er hilarische missers voorbij. Ook is er een app beschikbaar. Het succes van Taalvoutjes groeit nog steeds (inmiddels bijna 488.000 likes op Facebook!)

Genootschap Onze Taal

Het Genootschap Onze Taal geeft je advies over correct taalgebruik. Op onzetaal.nl vind je alles over grammatica, spelling en leestekens. Je kunt het team van Onze Taal ook via Facebook en Twitter vragen stellen, wanneer je tijdens het schrijven van een tekst tegen moeilijkheden aanloopt. De taaladviezen van Onze Taal zijn tevens via een gratis app voor je smartphone of tablet te raadplegen. Deze app behandelt duizenden vragen over de Nederlandse taal. Binnen no-time vind je een antwoord op je vraag en kun je verder met het schrijven van je tekst.

Taalunie

De Taalunie is de beleidsorganisatie die het Nederlands ondersteunt. Deze organisatie biedt je verschillende taalhulptools om correct en duidelijk te schrijven/communiceren. Op Taaladvies.net vind je bijvoorbeeld een antwoord op diverse veelgestelde vragen op het gebied van taal en spelling. Staat je vraag er niet bij? Dan kun je een vraag stellen via het formulier op de website.

De officiële spelling van het Nederlands vind je in de Woordenlijst Nederlandse taal. Deze woordenlijst is ook in boekvorm te koop: het Groene Boekje. Op werkdagen de beste vriend van onze communicatieafdeling!

Beter Spellen

Ook op beterspellen.nl zijn verschillende taalregels te vinden. Bovendien kun je dagelijks gratis een testje van 4 vragen doen waarmee je de spellingsregels weer even opfrist. Voor zowel iOS als Android kun je een app van Beter Spellen downloaden.

Maak je toch een keer een fout op je website? ‘Errare Humanum Est’; vergissen is menselijk. Maar zorg dan in ieder geval dat je reageert en iets met de kritiek doet wanneer je ‘taalvoutje’ aan het licht komt. Een voordeel van online teksten is per slot van rekening dat je snel en eenvoudig zaken kunt aanpassen.

Gebruik jij al taalhulptools? Welke tips heb jij? Laat het weten in een reactie. Ik ben benieuwd!

Delen
Reacties
 • Jeroen 05 april 2018 om 16:55

  Wij hebben een blogartikel geschreven wat wellicht een leuke aanvulling is op dit artikel. Het gaat over de meest gemaakte spelfouten in Nederlandse reclame-uitingen. De blog staat hier: https://www.promoboer.nl/blog/meest-gemaakte-spelfouten-in-reclame/

  Groetjes Jeroen

  • Charlotte Wigny 06 april 2018 om 09:09

   Beste Jeroen,

   Bedankt voor je reactie en het delen van je artikel! Wonderlijk om te zien dat het nog zo vaak misgaat in reclame-uitingen.

   Groetjes,
   Charlotte

 • Ingrid 31 maart 2019 om 14:53

  Soms zit het niet in taalfoutjes, maar de opbouw van zinnen. Ik ben dyslectisch en wat ik kromme zinnen maken. Dat zorgt dat ik niet spontaan iets kan schrijven, het moet altijd goed nagekeken worden voordat het live gaat.

  • Michelle Mol 01 april 2019 om 08:26

   Beste Ingrid,

   Dank voor je reactie! Je hebt helemaal gelijk: ook een goede zinsbouw draagt bij aan de leesbaarheid van een tekst.

   Fijne dag!

   Met vriendelijke groet,
   Michelle

 • Theo Verdurmen 27 augustus 2019 om 11:54

  Ik gebruik Libre Office Writer. De spellingscontrole haalt veel fouten eruit maar niet allemaal.

  Bijvoorbeeld: “Hij word jarig”
  Spellingscontrole geeft niet aan dat het “Hij wordt jarig” moet zijn.

Reageer

Praat mee over dit onderwerp

 • Laat hier jouw reactie achter.
 • Jouw naam is verplicht.
 • Vul jouw e-mailadres in.

Met het plaatsen van mijn reactie ga ik ermee akkoord dat Hostnet Academy (indien van toepassing) een afbeelding van https://en.gravatar.com/ toont die gekoppeld is aan het door mij opgegeven e-mailadres. Ook ben ik mij bewust van de gedragscode van Hostnet Academy.