Webhosting, managed hosting, (WordPress) VPS: er bestaan diverse soorten hosting. Maar welke variant is het meest geschikt voor het bereiken van jouw doelstelling(en)? In de serie ‘Welke hosting past bij jou?’ nemen we een aantal hostingsoorten onder de loep. Zo hopen we de hostingkeuze voor je website of applicatie iets gemakkelijker te maken. In dit artikel aandacht voor webhosting.

Wat is webhosting?

Webhosting wordt in de hostingbranche gebruikt als een verzamelnaam voor shared e-mail- en webhosting. Bij shared e-mail- en webhosting is er sprake van een hostingplatform waarop resources, zoals de harde schijven en het werkgeheugen, door meerdere websites en applicaties worden gebruikt.

Een shared hostingplatform kan een enkele server zijn, waarop alle onderdelen van de dienst worden gehost. Maar het platform kan ook, zoals in het geval van Hostnet, een geclusterde omgeving zijn, waarop meerdere servers aan elkaar worden gekoppeld. Iedere server levert in een geclusterde omgeving individueel een onderdeel van de dienst. Zo is er een cluster voor het tonen van de websites, een cluster voor spam- en virusscanning, een apart cluster voor e-mailverwerking en weer een ander cluster voor het opslaan van alle gegevens.

Wat zijn de voordelen?

  • Uitbreidingsmogelijkheden: je voegt eenvoudig meer mailboxen, extra services en schijfruimte toe.
  • Makkelijk in gebruik: je hebt geen technische kennis nodig over het configureren en onderhouden van een webserver.
  • Prijs: je hebt bij Hostnet al een webhostingpakket vanaf € 4 per maand.

Wanneer is webhosting met name geschikt?

Wil jij algemene informatie over je bedrijf of over de organisatie waarvoor je werkt, op een website plaatsen? Dan is shared webhosting zeker geschikt. Maar ook voor het hosten van een blog of een kennisplatform is shared webhosting een prima optie. Het artikel dat je nu op Hostnet Academy leest, hosten we bijvoorbeeld ook op ons shared hostingplatform.

Minder geschikt voor webshops

Een nadeel van shared webhosting is dat de opties voor het configureren van de webserver beperkt zijn. Hierdoor is dit type hosting over het algemeen minder geschikt voor het draaien van uitgebreide webshops met vele artikelen, en applicaties met ingewikkelde zakelijke logica. Dit komt doordat er vaak specifieke instellingen nodig zijn bij het hosten van een dergelijke webshop of applicatie. Denk bijvoorbeeld aan de PHP-configuratie, aparte verbruiksscenario’s en schaling.

Is shared webhosting minder geschikt voor jouw webwinkel of applicatie? Bekijk dan de mogelijkheden van een Virtual Private Server (VPS).

Hoe zit het met e-mail?

E-mail is in bijna alle gevallen een onderdeel van webhosting. Maar je kunt het in sommige gevallen ook los afnemen. Hostnet biedt meerdere e-mail-onlypakketten aan voor klanten die (nog) geen website hebben, maar wel graag e-mail willen ontvangen op hun domein.

Extra applicaties hosten

Steeds vaker worden ook extra diensten gehost op een shared hostingplatform. Het platform van Hostnet is geschikt voor het hosten van deze extra applicaties. Daarom leveren wij onze applicatiediensten, zoals WordPress-websitehosting, ook op dit platform.

In deel 2 van deze serie ga ik in op VPS-hosting.

Met webhosting van Hostnet host je jouw site op onze krachtige en snelle webservers met SSD's.
Delen
Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer

Praat mee over dit onderwerp

  • Laat hier jouw reactie achter.
  • Jouw naam is verplicht.
  • Vul jouw e-mailadres in.

Met het plaatsen van mijn reactie ga ik ermee akkoord dat Hostnet Academy (indien van toepassing) een afbeelding van https://en.gravatar.com/ toont die gekoppeld is aan het door mij opgegeven e-mailadres. Ook ben ik mij bewust van de gedragscode van Hostnet Academy.