Maak je voor jouw weblog, website of webshop gebruik van WordPress? Voeg dan met plugins extra functionaliteiten toe aan je website. Er zijn inmiddels tienduizenden WordPress-plugins beschikbaar. Hoe kies je uit al deze plugins, net die ene die jij goed kunt gebruiken? In dit artikel zetten we 6 handige WordPress-plugins en hun functionaliteiten voor je op een rij. Hiermee wordt voor jou (hopelijk) de keuze iets eenvoudiger.

1. Google Analytics: voor al je statistieken

Als beheerder van een weblog, website of webshop wil je natuurlijk graag weten waar jouw bezoekers vandaan komen en welke pagina’s ze bekijken. Een handige tool om statistieken op jouw blog, site of webshop bij te houden en te bekijken, is Google Analytics. Met de plugin ‘Google Analytics for WordPress by MonsterInsights‘ kun je WordPress koppelen aan Google Analytics. Zo kun je in Google Analytics de statistieken van je WordPress-website bekijken.

Functionaliteiten en voordelen

Hieronder hebben we een aantal interessante functies en voordelen van de MonsterInsights-plugin voor je geselecteerd:

 • Realtime-statistieken – Zojuist een nieuwsitem, artikel of product online gezet? Dan kun je realtime monitoren hoeveel bezoekers jouw blog, site of webshop bekijken. Bovendien kun je zien welke pagina’s je bezoekers bekijken en via welk kanaal ze bij jou terechtkomen.
 • Snelle installatie – De plugin installeer je in slechts 3 stappen. Kennis van html en css heb je bij de installatie niet nodig. Benieuwd wat de stappen zijn? Bekijk dan het installatieproces.
 • Uitgebreide helpdesk – Heb je hulp nodig bij de plugin? Dan kun je terecht op de uitgebreide helpdesk van MonsterInsights. Hier vind je video’s, stappenplannen en uitleg over verschillende aspecten van zowel de Lite-versie als de Pro-versie van de plugin.

Meer weten over deze plugin? Kijk dan op: https://wordpress.org/plugins/google-analytics-for-wordpress/.

2. Zoekmachineoptimalisatie met Yoast SEO

Wil je dat (potentiële) klanten jou kunnen vinden in zoekmachines zoals Google en Bing? Zorg er dan voor dat je jouw blog, site of webshop goed vindbaar maakt. De plugin ‘Yoast SEO‘ kan je hierbij helpen.

Met Yoast SEO beschik je bij je berichten en pagina’s over een gedeelte waar je de weergave van een bericht of pagina in zoekmachines instelt. Hier kun je bijvoorbeeld een ‘focus keyword’ invullen waarmee jij graag in een zoekmachine wordt gevonden. Maar je kunt ook instellen welke titel en welk onderschrift in een zoekmachine worden weergegeven.

Functionaliteiten en voordelen

Yoast SEO is met meer dan 3 miljoen installaties een van de bekendste en meest gebruikte WordPress-plugins. Hieronder vind je een aantal functies en voordelen van de plugin.

 • Geavanceerde XML-sitemapfunctionaliteit – Dankzij de geavanceerde XML-sitemapfunctionaliteit van Yoast SEO kunnen zoekmachines je webpagina’s beter doorzoeken. Ook als je wilt dat bepaalde pagina’s of berichten op jouw site niet gevonden worden, dan kun je dit instellen.

Let op: Wil je XML-sitemap gebruiken? Dan moet je deze functie handmatig activeren. Dit doe je door in de WordPress-sidebar naar ‘SEO’ te gaan en vervolgens op ‘XML sitemaps’ te klikken.

 • Stok achter de deur – Yoast SEO houdt rekening met zaken die jij snel over het hoofd ziet. Zo let de plugin erop of je wel een alt-tekst hebt ingesteld bij een afbeelding, maar ook of een tekst lang genoeg is om goed te indexeren.
 • Knowledge Base en blog – Yoast SEO beschikt over een ‘Help center‘ met veelgestelde vragen over de plugin. Ook beheren de makers van Yoast SEO een blog waar je meer kunt lezen over diverse SEO-gerelateerde onderwerpen. Yoast SEO biedt bovendien de mogelijkheid tot support bij je plugin. Wil je hier gebruik van maken, dan kun je tegen een klein bedrag overstappen op Yoast SEO Premium.

Meer weten over Yoast SEO? Kijk dan op: https://wordpress.org/plugins/wordpress-seo/.

3. Bestrijd spam met Akismet

Een van de andere handige WordPress-plugins is Akismet. Met de plugin Akismet zorg je ervoor dat je WordPress-website spamvrij blijft. Akismet checkt of reacties en contactformulieren op je site spam bevatten. Alle activiteiten van Akismet kun je bekijken in het admin-gedeelte van de plugin.

Functionaliteiten en voordelen

Akismet is een zeer populaire en goedbeoordeelde plugin. Bovendien is Akismet ontwikkeld door de makers van WordPress, wat de kwaliteit van de plugin zeker ten goede komt. Hieronder vind je een selectie van handige functionaliteiten en voordelen van Akismet.

 • Statushistorie – Elke comment heeft een eigen statushistorie. Je kunt dus zien welke comments zijn tegengehouden door Akismet, maar ook welke comments als spam of juist als geen-spam zijn gemarkeerd door andere administrators.
 • Gratis beschikbaar voor niet-commerciële sites – Voor niet-commerciële websites en blogs is Akismet gratis. Is jouw site of blog commercieel? Of heb je een webshop? Dan beginnen de prijzen vanaf $ 5 per maand.
 • Eenvoudige installatie – Akismet installeer je door de plugin te uploaden naar je WordPress-omgeving. Vervolgens hoef je alleen nog een Akismet API key aan te vragen. Dit doe je via: https://akismet.com/wordpress/.

Mocht je meer willen weten over Akismet, kijk dan op: https://wordpress.org/plugins/akismet/

4. Een eigen webwinkel met WooCommerce

WooCommerce is een gratis WordPress-plugin waarmee je zelf een moderne WooCommerce-webshop maakt. Veel WordPress-gebruikers kiezen voor de WooCommerce-plugin omdat deze erg gebruiksvriendelijk is. In onderstaande video leer je meer over WooCommerce.

Functionaliteiten en voordelen

Hieronder vind je een aantal redenen waarom veel gebruikers voor WooCommerce kiezen.

 • Zelf een thema kiezen – Binnen WooCommerce kun je kiezen uit diverse gratis en betaalde thema’s. Ieder thema heeft eigen designs en eigen functionaliteiten. Wil je meer lezen over WooCommerce-thema’s? Lees dan ook het artikel ‘Start je eigen WooCommerce-webshop met WordPress‘.
 • Betaalmogelijkheden in je webshop – WooCommerce ondersteunt diverse betaalmogelijkheden. Zo kun je jouw klanten (indien gewenst) met diverse creditcards, iDEAL, PayPal en zelfs contant bij levering laten betalen.
 • Diverse verkoopmogelijkheden – Met WooCommerce kun je fysieke maar ook digitale producten verkopen, directe downloads aanbieden en zelfs partnerproducten verkopen. Daarnaast kent de plugin diverse premiumextensies waarmee je klant bijvoorbeeld producten kan reserveren of een abonnement bij jou kan afsluiten.

Meer weten over WooCommerce? Kijk dan op: https://nl.wordpress.org/plugins/woocommerce/. En wil je direct aan de slag met WooCommerce? Bekijk dan onze gratis WooCommerce-videocursus. Je vindt de reeks instructievideo’s op ons YouTube-kanaal en onder het thema ‘WooCommerce‘ op Hostnet Academy!

5. TinyMCE Advanced: zelf je editor inrichten

De reguliere editor in WordPress bevat wellicht niet alle functies die jij nodig hebt bij het opmaken van je teksten. Denk aan een optie waarmee je snel een tabel aanmaakt. Met de plugin TinyMCE Advanced kies je zelf welke functionaliteiten de editor moet bevatten. Zo stel je zelf je ideale werkbalk samen.

Functionaliteiten en voordelen

TinyMCE Advanced kent inmiddels meer dan 2 miljoen gebruikers. De insteek van de plugin is simpel, maar voor veel WordPress-gebruikers wel erg handig. Hieronder vind je een selectie van functionaliteiten en voordelen van de plugin.

 • Tabellen aanmaken – TinyMCE Advanced maakt het mogelijk om snel en zonder html-kennis tabellen aan te maken en te bewerken.
 • De ‘search-and-replacefunctie’ – Heb jij wel eens een artikel waarin je meerdere keren dezelfde productnaam of hetzelfde woord fout hebt geschreven? Activeer dan in TinyMCE Advanced de ‘search-and-replacefunctie’. Dit kan je een hoop extra tijd en moeite schelen.
 • Pas lettertypen en lettergroottes aan – TinyMCE Advanced biedt je de mogelijkheid om lettertypen en lettergroottes in teksten aan te passen. Het aanpassen van deze opmaakopties klinkt wellicht vanzelfsprekend, maar helaas zijn de opties niet standaard inbegrepen in de reguliere editor.

Kijk voor alle functionaliteiten en om TinyMCE Advanced direct te downloaden op: https://nl.wordpress.org/plugins/tinymce-advanced/.

6. Verwijs pagina’s door met Redirection

Tot slot is Redirection ook een van de handige WordPress-plugins uit deze lijst. Als je regelmatig vernieuwingen doorvoert op je site, kan het zijn dat je een oude of niet-bestaande pagina’s moet doorverwijzen naar een andere pagina. Met de plugin Redirection verwijs je eenvoudig een url naar een andere weblocatie. Ook kun je aan de doorverwijzing een code meegeven. Zo voorkom je dat ‘oude’ pagina’s aan waarde in zoekmachines verliezen.

Functionaliteiten en voordelen

Gebruik je Redirection? Dan profiteer je van de volgende voordelen en heb je de volgende functionaliteiten tot je beschikking:

 • Totaaloverzicht met redirects – Als je veel redirects maakt, is het handig om een totaaloverzicht te hebben. Redirection stelt zelf zo’n totaaloverzicht met alle doorverwijzingen voor je samen.
 • Log met alle 404-errors – Redirection houdt een log bij met alle 404-errors (‘page not found’-errors). Zo kun jij deze snel omzetten in een 301-redirect (permanente redirect).
 • Automatische 301-redirect – Wanneer de url van een bericht in WordPress wijzigt, maakt Redirection automatisch een 301-redirect voor je aan.

Meer weten over Redirection? Kijk dan op: https://nl.wordpress.org/plugins/redirection/

Welke handige WordPress-plugins raad jij aan?

Dit was slechts een selectie van goede WordPress-plugins. Uiteraard zijn er nog veel meer beschikbaar. Gebruik jij een plugin die je anderen graag wilt aanraden? Laat het weten in een reactie hieronder. Of ontdek 5 andere WordPress-plugins voor 2020.

Aan de slag met WordPress

Wil je aan de slag met WordPress en kun je daar hulp bij gebruiken? Op ons YouTube-kanaal en bij het thema ‘WordPress’ op Hostnet Academy vind je de gratis videocursus ‘WordPress voor beginners’. Hierin neemt Lee je stap voor stap mee in de wereld van WordPress.

Maak je site met een WordPress-pakket van Hostnet. Inclusief installatie en andere extra's.
Delen
Reacties
 • 14 juli 2017 om 16:05 Webdesign Vandaag

  All-in-One WP Migration is zeker ook een aanrader. Met deze gratis plugin maak je eenvoudig zelf back-ups van je complete WordPress website. Vervolgens kun je deze opslaan op je computer en met enkele klikken weer online plaatsen.

 • 15 juli 2017 om 12:26 Dennis van Welie

  Ultimate Schortcode is ook een hele fijne, lichte plugin. Met deze plugin kan je met schrtcodes een alternatieve pagina-indeling maken en mooie knoppen, tabs, accordions, en nog veel meer toevoegen. En het werkt in elk thema!

  Ik ben er erg blij mee!

Reageer

Praat mee over dit onderwerp

 • Laat hier jouw reactie achter.
 • Jouw naam is verplicht.
 • Vul jouw e-mailadres in.

Met het plaatsen van mijn reactie ga ik ermee akkoord dat Hostnet Academy (indien van toepassing) een afbeelding van https://en.gravatar.com/ toont die gekoppeld is aan het door mij opgegeven e-mailadres. Ook ben ik mij bewust van de gedragscode van Hostnet Academy.