Nadat je websitehosting voor WordPress hebt aangeschaft, WordPress hebt geïnstalleerd en hebt nagedacht over de content voor op je website, wil je uiteraard je WordPress-site stijlen naar je eigen smaak. Dit kun je doen met de diverse thema’s en widgets in WordPress. In de gratis videocursus ‘WordPress voor beginners’ leer je stap voor stap hoe je een passend thema kiest en installeert. Ook laten we je zien hoe je dit thema verder vormgeeft met behulp van widgets en de Customizer.

‘WordPress voor beginners’ is een reeks korte, Nederlandstalige instructievideo’s waarin Lee (helpdeskmedewerker bij Hostnet) je op weg helpt met WordPress. Eerder liet Lee je zien hoe je WordPress installeert en hoe je berichten toevoegt, media plaatst en pagina’s aanmaakt op jouw WordPress-site. Nu neemt hij je mee in de wereld van de WordPress-thema’s.

Een introductie tot thema’s

Binnen WordPress is de content gescheiden van het uiterlijk van een website. Hierdoor doe je inhoudelijke aanpassingen in het contentmanagementgedeelte en niet in de opmaak van je website. De opmaak van je site wordt bepaald door het thema dat je in WordPress kiest. Dankzij de scheiding tussen content en opmaak, kun je eenvoudig tussen thema’s wisselen. In onderstaande video legt Lee je uit hoe deze scheiding precies werkt.

Uiterlijk aanpassen met de Customizer

Met de Customizer kun je onderdelen van je thema aanpassen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk kleuren, sidebars en je websitetitel te wijzigen. Welke onderdelen je kunt aanpassen, is afhankelijk van het WordPress-thema. Lee laat je in deze video zien hoe de Customizer werkt.

Statische homepagina’s

In WordPress vind je standaard op je homepagina een overzicht met de meest recente berichten. Met de Customizer in WordPress kun je instellen om in plaats daarvan een statische homepagina te tonen. Dit houdt in dat jouw websitebezoekers voortaan altijd een door jou vormgegeven homepagina te zien krijgen. In onderstaande video vertelt Lee je hier meer over.

Widgets en gebieden

Een widget is een kant-en-klaarelement waarmee jij jouw WordPress-website vormgeeft. Ook kun je widgets gebruiken om de navigatiestructuur op je website te vereenvoudigen. In de volgende video leer je meer over widgets.

Menu structureren

Zonder websitemenu is het voor jouw websitebezoeker in veel gevallen lastig een weg te vinden op jouw site. In onderstaande video laat Lee je daarom zien hoe je een menu op je website plaatst en deze vervolgens structureert.

Thema’s installeren

Er zijn enorm veel gratis en betaalde WordPress-thema’s beschikbaar. Hierdoor is er altijd wel één dat bij het doel van jouw website past. Lee laat je zien hoe je een passende thema vindt en dat vervolgens installeert.

Wil je meer weten over de voordelen en nadelen van betaalde WordPress-thema’s? Lees dan ook het artikel ‘WordPress-thema’s: wel of niet betalen?‘.

De complete cursus zien?

Ben je benieuwd naar de andere instructievideo’s van de cursus ‘WordPress voor beginners’? Je vindt ze op ons YouTube-kanaal en onder het thema ‘WordPress‘ op Hostnet Academy!

Maak je site met een WordPress-pakket van Hostnet. Inclusief installatie en andere extra's.
Delen
Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer

Praat mee over dit onderwerp

  • Laat hier jouw reactie achter.
  • Jouw naam is verplicht.
  • Vul jouw e-mailadres in.

Met het plaatsen van mijn reactie ga ik ermee akkoord dat Hostnet Academy (indien van toepassing) een afbeelding van https://en.gravatar.com/ toont die gekoppeld is aan het door mij opgegeven e-mailadres. Ook ben ik mij bewust van de gedragscode van Hostnet Academy.