De afgelopen jaren is het aanbod aan clouddiensten enorm toegenomen. Steeds vaker zien we dan ook begrippen als ‘online werken’, ‘de cloud’ en ‘cloud computing’ voorbijkomen. Soms als losse woorden, maar ook in samenstellingen zoals ‘werken in de cloud’. Maar wat is de cloud en cloud computing nu eigenlijk? En wat bedoelen we met ‘online werken’ en ‘werken in de cloud’? In het eerste artikel van de reeks ‘Online werken’ geef ik antwoord op deze vragen.

De cloud

‘De cloud’ is eigenlijk een metafoor voor internet. Een cloud (Engels voor een wolk) is net als internet niet tastbaar. Wanneer je bijvoorbeeld iets opzoekt op internet, weet je niet direct waar de informatie is opgeslagen. Dat de data ergens is opgeslagen, staat vast; alleen is deze opslagruimte voor jou als internetgebruiker niet direct tastbaar.

In de praktijk worden de begrippen ‘de cloud’ en ‘cloud computing’ nog wel eens door elkaar gebruikt. Al lijken deze definities op elkaar, ze betekenen zeker niet hetzelfde. Cloud computing is namelijk het daadwerkelijk opslaan en oproepen van data of programma’s vanaf internet. Bij ‘normaal’ gebruik van je computer doe je dit vanaf de harde schijf van je computer. Bij cloud computing speelt dit proces zich dus online af.

Kortom: heb je het over ‘de cloud’, dan heb je het dus alleen over een metafoor voor internet. Heb je het over cloud computing, dan praat je over het daadwerkelijke proces dat zich in de cloud afspeelt.

Wat is ‘online werken’ en ‘werken in de cloud’?

Als je besluit online te gaan werken of te gaan werken in de cloud, dan houdt dit in beide gevallen in dat je een groot deel van je bedrijfsvoering online uitvoert. Welk deel van je bedrijfsvoering dit precies is, hangt af van het niveau waarop je besluit online te werken. Om dit te verduidelijken, ga ik hieronder kort in op de verschillende lagen binnen de cloud.

Lagen binnen de cloud

Binnen de cloud kun je op technisch vlak verschillende lagen onderscheiden:

 • Infrastructure-as-a-service (IaaS) – Maak je als ondernemer gebruik van IaaS? Dan neem je bij je IT-dienstverlener ‘kale’ hardware af. Denk bijvoorbeeld aan servers die je vervolgens geheel zelf moet installeren.
 • Platform-as-a-service (PaaS) – Bij PaaS faciliteert je IT-dienstverlener via internet besturingssystemen en bijbehorende diensten voor jou. Zo kun je bijvoorbeeld voor je hosting, zoals WordPress Hosting, gebruikmaken van een cloudomgeving.
 • Software-as-a-service (SaaS) – Bij de laatste laag, SaaS, maak je gebruik van een applicatie in de cloud. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een e-mailapplicatie zoals Outlook Web App, een CRM-systeem of een systeem voor je personeelbeheer. Bij SaaS regelt je IT-dienstverlener de installatie, het onderhoud en het beheer van de applicatie. Dit is ook direct het verschil met PaaS; bij deze service ben je zelf verantwoordelijk voor het juist instellen, onderhouden en beheren van jouw dienst.

Aan de slag met online werken

Bij IaaS en PaaS komt veel technische kennis kijken. Om je bedrijfsvoering op dit niveau te laten slagen, is het aan te raden je hier goed in te verdiepen of een IT-partner in de arm te nemen. Door de vereiste technische kennis bij IaaS en PaaS, maken de meeste ondernemers alleen (direct) gebruik van SaaS.

Op SaaS-niveau werk je online doordat je met behulp van applicaties bestanden opslaat en deze op een later tijdstip weer opvraagt vanuit de cloud. Denk bijvoorbeeld aan je e-mail. Als je een online app gebruikt zoals Exchange e-mail of Hostnet Webmail, vraag je bij het inloggen iedere keer je gegevens op. Verstuur of ontvang je vervolgens een e-mail, dan wordt deze opgeslagen in je app.

Cloud computing of toch online werken?

Wanneer gebruik je eigenlijk de term ‘cloud computing’ en wanneer ‘online werken’? In de praktijk blijkt dat als het gaat over werken op het niveau van IaaS en PaaS de term ‘cloud computing’ gangbaarder is. Voor werken op het niveau van SaaS is daarentegen de term ‘online werken’ gebruikelijker. Ook binnen Hostnet doelen we met ‘online werken’ op het werken met cloudapplicaties, oftewel de laag van SaaS.

Groei in het aanbod aan cloudapps

Voor ondernemers is de keuze in cloudapps de laatste jaren explosief gegroeid. Door deze toename zijn veel ondernemers zelfs volledig online gaan werken. IT-dienstverleners spelen hierop in door applicaties samen te voegen en te koppelen. Zo heb je alle functionaliteiten die je nodig hebt, op één plek. Denk bijvoorbeeld aan Office 365 van Microsoft (tegenwoordig Microsoft 365) en G Suite van Google.

Wil je weten wat je bijvoorbeeld met Office 365 allemaal kunt? Bekijk dan onderstaande video: 

Meer weten over online werken?

Wil je meer weten over online werken? Hostnet biedt verschillende diensten aan waarmee jij aan de slag kunt met cloudapps. Je bekijkt ze hier: https://www.hostnet.nl/online-werken.

Delen
Reacties
 • 29 maart 2017 om 12:09 Nasrin Emamishoushtari

  ik heb een website bij HostNet , zou ik een online werk met een andere domeinnaam hierbij te kunnen gebruiken??

  • 29 maart 2017 om 13:36 Kevin Stam

   Hoi Nasrin,

   Het is mij niet helemaal duidelijk wat je precies voor ogen hebt.

   Als je contact met ons opneemt via onze LiveChat op https://www.hostnet.nl of telefonisch via 0207500800, dan helpen mijn collega’s je graag op weg om ook te gaan werken in de Cloud!

   Groet,

   Kevin

Reageer

Praat mee over dit onderwerp

 • Laat hier jouw reactie achter.
 • Jouw naam is verplicht.
 • Vul jouw e-mailadres in.

Met het plaatsen van mijn reactie ga ik ermee akkoord dat Hostnet Academy (indien van toepassing) een afbeelding van https://en.gravatar.com/ toont die gekoppeld is aan het door mij opgegeven e-mailadres. Ook ben ik mij bewust van de gedragscode van Hostnet Academy.