Als ondernemer is het cruciaal om met je website een goede eerste indruk bij je bezoekers te maken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat consumenten op basis van je website binnen 3 seconden besluiten wel of geen zaken met je te doen.

Een website kun je met verschillende contentmanagementsystemen (cms) bouwen. Een van de grootste en bekendste is WordPress. Om startende WordPress-gebruikers op weg te helpen, gaf WordPress-professional Bart Pluijms van WPHulp.nl op 11 mei de presentatie ‘Start je eigen WordPress-website’. In dit artikel vind je 4 gouden tips van Bart.

1. “Luister naar je doelgroep en wees niet bang om keuzes te maken.”

Als je een website gaat hosten met WordPress kun je eenvoudig onder andere berichten, afbeeldingen en video’s op je website plaatsen. Het plaatsen en beheren van zogeheten content wordt contentmanagement genoemd. Bart geeft als tip mee hierbij altijd te luisteren naar je doelgroep en niet bang te zijn om keuzes te maken. Wanneer je namelijk niet luistert en geen keuzes maakt, loop je het risico aan het doel van je eigen website voorbij te gaan.

2. “Houd je website veilig; die veiligheid begint bij jezelf.”

Het grootste deel van de updates die WordPress uitbrengt zijn veiligheidsupdates. Om de veiligheid van je website te waarborgen, is het belangrijk WordPress regelmatig te updaten. Door te updaten verlaag je het risico om gehackt te worden en daarmee voor jezelf ook het risico op ongewenste situaties.

Updates van WordPress zijn volgens Bart over het algemeen prima zelf uit te voeren. Bart adviseert wel altijd voorafgaand aan een update een back-up te maken van je website voor het geval er onverhoopt iets misgaat. Hierover vind je meer bij tip 4.

3. “Breid je website uit door plugins te installeren.”

Via WordPress.org kun je meer dan 40.000 gratis en betaalde plugins installeren. Hoewel het mogelijk is een WordPress-website te bouwen zonder plugins, kun je met plugins handige functies toevoegen aan je website. Zo kun je met plugins eenvoudig de vindbaarheid van je website in Google verbeteren of een contactformulier op je website aanmaken.

Door het grote aanbod aan plugins is het kiezen van de juiste plugin soms lastig. Bart gaf tijdens zijn workshop daarom tips waaraan kwalitatieve plugins te herkennen zijn:

  • Hoge rating – In veel gevallen kun je een goede plugin herkennen aan een hoge rating. Hierbij is het goed om te kijken naar het aantal mensen dat een waardering heeft gegeven. Een klein aantal waarderingen geeft je immers minder informatie over de kwaliteit van de plugin dan een groot aantal waarderingen.
  • Aantal actieve installaties – Wanneer een plugin naar toebehoren functioneert, zullen maar weinig mensen de plugin verwijderen en op zoek gaan naar een andere plugin. Hierdoor duidt een hoog aantal actieve installaties vaak op een goedwerkende plugin.
  • Recent bijgewerkt – Tot slot is het verstandig te letten op de datum waarop de plugin voor het laatst is bijgewerkt. WordPress verandert in een jaar tijd flink waardoor het goed is om na te gaan of een verouderde plugin (die bijvoorbeeld een jaar geleden voor het laatst is bijgewerkt) nog voldoende functionaliteiten heeft.

4. “Maak regelmatig een back-up”

Bart adviseert om regelmatig een back-up te maken van je WordPress-database. Zo heb je altijd nog je oorspronkelijke bestanden mocht er iets misgaan. Ook wanneer je een thema of een plugin updatet of installeert, is het verstandig een back-up te maken.

Een handige plugin bij het maken van een back-up is de gratis plugin Updraft. Een groot voordeel van Updraft is dat je de WordPress-plugin kunt koppelen aan applicaties als Dropbox of Google Drive. Dit biedt jou de mogelijkheid om een back-up extern op te slaan. Daarnaast kun je in de plugin instellen hoe vaak je een back-up van een bestand of database wilt maken. Barts advies is om minimaal een keer per week een back-up te maken.

Hostnet.cafe

Benieuwd naar de volledige presentatie van Bart Pluijms? Bekijk dan het videoverslag van zijn presentatie ‘Start je eigen WordPress-website’. Barts presentatie vond plaats in het Hostnet.cafe. Kijk op Hostnet Academy voor meer presentaties en houd de website in de gaten voor toekomstige evenementen in het Hostnet.cafe.

Over Bart Pluijms

Bart is WordPress-specialist bij WPHulp.nl. Deze website richt zich op ondersteuning bij algemene WordPress-vragen en tips bij het installeren en inrichten van een betere website. Daarnaast biedt WPHulp.nl support en onderhoud voor WordPress-websites.

Maak je site met een WordPress-pakket van Hostnet. Inclusief installatie en andere extra's.
Delen
Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer

Praat mee over dit onderwerp

  • Laat hier jouw reactie achter.
  • Jouw naam is verplicht.
  • Vul jouw e-mailadres in.

Met het plaatsen van mijn reactie ga ik ermee akkoord dat Hostnet Academy (indien van toepassing) een afbeelding van https://en.gravatar.com/ toont die gekoppeld is aan het door mij opgegeven e-mailadres. Ook ben ik mij bewust van de gedragscode van Hostnet Academy.