Op de een of andere manier vind ik een lokale groentewinkel met een bordje bij de voordeur: ‘Gesloten, zo terug’, erg schattig. Als kleine ondernemer heb je kennelijk soms geen andere keuze. Online is dat echter een heel ander verhaal.

Downtime is tegenwoordig vrijwel onacceptabel

Kleine winkeliers hebben moeite om op te boksen tegen grote supermarktketens. Deze zijn langer open, hebben meer aanbod en genieten bovendien ook nog eens van schaalvoordelen. Dan moet je als kleine groentehandel wel heel speciaal zijn om je hoofd boven water te kunnen houden.

Op het gebied van webhosting speelt zich een dergelijk proces af. Onlangs ontving ik de volgende mededeling in mijn mailbox:

“Vandaag is onze website enkele uren offline i.v.m. technische werkzaamheden. Na het uitvoeren van deze werkzaamheden ben je uiteraard weer welkom om de website te bezoeken! Excuses voor dit ongemak.”

Hoewel het begrijpelijk is dat er onderhoud gepleegd moet worden, accepteert de bezoeker of klant geen downtime meer. In ieder geval niet meer tussen 08.00 en 20.00 uur.

Steeds meer bedrijfsprocessen draaien in de cloud en zijn internetgebaseerd. De infrastructuur waarop platformen draaien, wordt meer vanzelfsprekend, of commodity’s. Het gaat steeds vaker om de apps die erop draaien. En daar wil je altijd toegang tot hebben.

Als leverancier ben je veelal genoodzaakt je diensten onder te brengen bij grotere partijen. Maar ook grote partijen krijgen wel eens te maken met storingen. Dit wordt soms pijnlijk duidelijk wanneer bijvoorbeeld Amazon Web Services wereldwijd een technisch probleem heeft. Dan blijkt ineens hoeveel diensten en processen daarvan afhankelijk zijn. Wanneer je een hostingprovider uit eigen land kiest, heb je in ieder geval het voordeel dat je dezelfde taal spreekt en zo een betere service krijgt.

Beperk het risico op uitval

Veel hostingpartijen en cloudproviders zijn afhankelijk van datacenters, en daar is de uitval tegenwoordig heel klein. Het risico op downtime komt naar mijn inzicht steeds vaker uit de security-hoek. Bijvoorbeeld doordat hackers toegang krijgen tot een bepaald systeem of platform en de boel platleggen.

Het optimaal aanbieden van redundante service gaat daarom niet zonder voldoende aandacht te besteden aan de beveiliging van de diensten en infrastructuur. Zorg dus dat je de beveiliging goed hebt ingericht of hebt uitbesteed, want zo kun je zelf het risico op uitval verkleinen.

Wil je meer lezen over hoe je je performance kunt verbeteren? Download en lees dan onze gratis whitepaper ‘Hoe kies je passende hosting voor de beste performance?‘.

Delen
Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer

Praat mee over dit onderwerp

  • Laat hier jouw reactie achter.
  • Jouw naam is verplicht.
  • Vul jouw e-mailadres in.

Met het plaatsen van mijn reactie ga ik ermee akkoord dat Hostnet Academy (indien van toepassing) een afbeelding van https://en.gravatar.com/ toont die gekoppeld is aan het door mij opgegeven e-mailadres. Ook ben ik mij bewust van de gedragscode van Hostnet Academy.