Als internetbureau, webdesigner of webdeveloper heb je te maken met een aantal trends die grote invloed hebben op de markt. Deze trends kun je inzetten om je business te laten groeien. We hebben het hier over specialisatie, vereenvoudiging en automatisering. En wat betekent dat voor je ict-omgeving? In dit artikel lees je er meer over.

Specialisatie

Bij webwinkels richten veel ondernemers zich op een nichemarkt. Zo kom je webwinkels tegen met uitsluitend kraamcadeautjes of juist alleen met outdoor-survivalartikelen. Ook onder internetbureaus, webdesigners en developers is de keuze voor een niche veelvoorkomend. En dat is niet voor niets.

Kenmerkend voor deze bureaus, designers en developers is de enorme kennis over een klein deel van de markt of heel specifieke technologie. De keuze voor een kleine, maar specifieke doelgroep, is dan logisch. Zo zijn er bureaus die zich uitsluitend richten op de ontwikkeling en hosting van WordPress of die juist alleen managed hosting aanbieden. Ook zijn er steeds meer appdevelopers die zich richten op een bepaald deel van de markt.

Hoger in Google

Maar ook als je kennis in huis hebt van meerdere technologieën of van een groter deel van de markt, kan een specialisatie positief uitpakken. Het focussen op een nichedoelgroep heeft namelijk als voordeel dat je je ook in zoekmachines onderscheidt. Je komt bijna automatisch hoog in de zoekresultaten terecht bij een goedgeformuleerde zoekopdracht. Dit kan dus resulteren in lagere kosten van je Google Ads-campagnes.

Vereenvoudiging

Een toverwoord dat veel in het ict-landschap gebruikt wordt, is ‘vereenvoudiging’: applicaties en diensten moeten simpel te gebruiken zijn. De GUI (Graphical User Interface) moet heel gebruiksvriendelijk zijn, zeg maar. Het maakt niet uit hoe het werkt en wat er op de achtergrond draait. Als het maar werkt, gemakkelijk te bedienen is en altijd beschikbaar is.

Automatisering

Automatisering is een doeltreffend hulpmiddel om bepaalde bedrijfsprocessen sneller en goedkoper te laten verlopen. Het snel kunnen uitbreiden met nieuwe servers dankzij containertechnologie is daar een voorbeeld van. In een container worden applicaties (zoals bijvoorbeeld Magento, Apache of MySQL) verpakt, zodat deze veelvuldig, snel en zelfstandig ingezet kunnen worden.

Met containers kunnen razendsnel eenvoudige, lichtgewicht omgevingen (microservices) worden opgezet. Je kunt deze zien als een soort wegwerpinstallaties. Ze zijn vooral handig wanneer je snel de impact van wijzigingen aan systemen of applicaties wilt testen. Je maakt een container aan, voert de update uit en gooit de container na afloop direct weer weg.

Tijd is geld

Als je diensten aanbiedt die geautomatiseerd verlopen, scheelt dat tijd en kosten. Het uiteindelijke effect van het gebruik van dergelijke technologieën is dat je heel flexibel bent/wordt en je je snel kunt aanpassen aan de vraag of de drukte van dat moment. Het stelt je tevens in staat om te kunnen groeien zonder extra personeel in te hoeven zetten.

Het vergt echter wel behoorlijk wat kennis van IT. Het bijblijven met je IT-kennis is daarom van groot belang om dit soort ontwikkelingen vroeg te kunnen inzetten en ervan te kunnen profiteren. Als dat een probleem is of je hebt het te druk daarvoor, dan zijn er altijd externe partijen aan wie je dat kunt uitbesteden.

De bottomline is dat je goed moet weten wat je wilt en waar je je op wilt richten. Welke specialisten kunnen dit? Wat voor IT-omgeving heb je daarvoor nodig? En hoe beheer je het? Als je dat allemaal goed geregeld hebt en dat consequent naar buiten toe uitdraagt (en er hard voor werkt), komt het succes vanzelf.

Wil je meer lezen over hoe je je performance kunt verbeteren? Download en lees dan onze gratis whitepaper ‘Hoe kies je passende hosting voor de beste performance?‘.

Delen
Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer

Praat mee over dit onderwerp

  • Laat hier jouw reactie achter.
  • Jouw naam is verplicht.
  • Vul jouw e-mailadres in.

Met het plaatsen van mijn reactie ga ik ermee akkoord dat Hostnet Academy (indien van toepassing) een afbeelding van https://en.gravatar.com/ toont die gekoppeld is aan het door mij opgegeven e-mailadres. Ook ben ik mij bewust van de gedragscode van Hostnet Academy.