De zoektocht naar producten of diensten begint vaak bij Google. Daarom is het slim om met Google Ads in deze zoekmachine te adverteren. Voor veel bedrijven heeft Ads al een groot verschil gemaakt voor hun business. In dit artikel lees je meer over Google Ads en de voordelen.

Wat is Google Ads?

Google Ads is het advertentieprogramma van Google. Via deze online tool kun je online campagnes opzetten en beheren. Je kunt op talloze manieren invulling geven aan het adverteren in Google, mogelijkheden genoeg.

Waarom adverteren in Google?

Stel, jij zoekt een bedrijf of product. Bijvoorbeeld een goedkoop hotel in Amsterdam of die ene zwarte Adidas-sportschoen die je zo mooi vindt. Waar start jij dan jouw zoektocht? De kans is groot dat je hiervoor een zoekmachine zoals Google gebruikt.

Nadat je jouw zoekterm hebt ingetypt, toont Google je een lijst met zoekresultaten, geordend op mate van (geschatte) relevantie. Google-advertenties hebben in deze lijst een prominente vaste plek gekregen. Wanneer je op de juiste wijze adverteert, verschijnt jouw website op een van de meest prominente plekken binnen Google, zoals op de afbeelding hieronder.

goedkoop hotel in amsterdam_google_adwords

Kenmerken van adverteren in Google

Adverteren in Google is een waardevolle manier van online adverteren dankzij een aantal kenmerken:

 • Betalen per klik – Dit is een groot voordeel ten opzichte van andere vormen van adverteren. Je betaalt namelijk alleen wanneer iemand daadwerkelijk op je advertentie klikt. Dit zijn dus vrijwel altijd mensen die meer dan gemiddeld geïnteresseerd zijn in jouw advertentie.
 • Relevant adverteren – Als je je campagne goed hebt ingesteld, toont Google je advertenties alleen aan relevante personen. Bijvoorbeeld aan personen die een voor jou relevante zoekterm hebben ingetypt of in een bepaalde regio wonen.
 • Controle over de kosten – Voor de kosten van je campagnes heb je de keuze uit diverse instellingen. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een maximaal (dag)budget in te stellen. Tevens heb je talloze statistieken om je campagnes te optimaliseren.

Google Ads opzetten

Een ander groot voordeel van Google Ads is dat in principe iedereen zonder ervaring een campagne opzetten in Google Ads. Waarom zou je dan nog een ‘Ads-specialist’ inhuren? Een Ads-specialist kan zorgen dat je het maximale uit de mogelijkheden van het programma haalt. Om de kwaliteit van deze specialisten te kunnen waarborgen, geeft Google certificeringen uit. Heeft Google een bedrijf of persoon gecertificeerd, dan mag je ervan uitgaan dat hij of zij dit programma van begin tot eind goed beheerst. Dit zie je dan ook veelal terug in de resultaten die een échte Ads-specialist voor jouw bedrijf zal realiseren.

Benieuwd waar voor jouw bedrijf kansen liggen binnen Google Ads? Of heb je hierin al ervaring opgedaan? Laat dan hieronder een reactie achter!

Delen
Reacties
 • 13 mei 2018 om 21:09 Jerry

  HoI,

  Allereest bedankt voor dit interessante artikel. Ik ben startend ondernemer in de fitness branche. Ik werk sinds 2 maanden als personal trainer. Daarnaast heb ik mijn eigen website gemaakt, maar ben ik nog niet begonnen met Google Adwords. Ik ben benieuwd hoe ik simpel kan starten zodat ik beter vindbaar wordt in Google.

 • 02 september 2019 om 12:54 Irma Woestenberg

  Hallo
  Ik heb een website met mijn eigen naam er in. Ik kom niet in beeld als ik op mijn eigen naam in Google zoek. Hoe kan dat? Heb ik Google ads in ieder geval nodig?

  • 02 september 2019 om 15:20 Lysanne Hopman

   Beste Irma,

   Bedankt voor je vraag. Ik raad aan om Google je website opnieuw te laten indexeren, zodat de zoekmachine je site in de resultaten laat zien. Let op: Dit kan een aantal uur duren. Hoe je jouw website opnieuw laat indexeren, lees je op deze pagina van Google: https://support.google.com/webmasters/answer/6065812?hl=nl.

   Om antwoord te geven op je 2e vraag: je kunt jouw site promoten in Google via Google Ads. Je betaalt dan elke keer wanneer iemand op jouw advertentie klikt. In dit artikel lees je stap voor stap hoe je een campagne in Google Ads maakt: https://academy.hostnet.nl/2018/07/03/beginnen-met-sea-campagne-google-ads/.

   Veel succes!

   Met vriendelijke groet,

   Lysanne

Reageer

Praat mee over dit onderwerp

 • Laat hier jouw reactie achter.
 • Jouw naam is verplicht.
 • Vul jouw e-mailadres in.

Met het plaatsen van mijn reactie ga ik ermee akkoord dat Hostnet Academy (indien van toepassing) een afbeelding van https://en.gravatar.com/ toont die gekoppeld is aan het door mij opgegeven e-mailadres. Ook ben ik mij bewust van de gedragscode van Hostnet Academy.