In mijn vorige artikel heb je kunnen lezen wat een positionering precies inhoudt. Daarnaast heb ik het verschil met een propositie uitgelegd en weet je nu wat het belang is van een goed gekozen positionering. In dit artikel geef ik nog 7 tips die je helpen bij het vinden en formuleren van een (vernieuwde) positionering.

1. Passend bij bedrijf en strategie

Zorg dat de positionering past binnen het bedrijf en de gekozen strategie. Mensen ‘toetsen’ de door jou gecommuniceerde positionering namelijk bewust en onbewust aan andere zichtbare en onzichtbare elementen van jouw bedrijfsvoering zoals webdesign, communicatie et cetera.

2. Jouw ideale klant

Het is belangrijk dat je een helder beeld hebt van de ‘ideale klant’ van het bedrijf. Idealiter stem je de positionering namelijk af op dit klantprofiel. In de praktijk zie ik regelmatig dat een bedrijf eerst een positionering bepaalt en vervolgens pas aandacht besteedt aan het creëren van het profiel van de ideale klant. Zorg dat jij deze fout niet maakt.

3. Onderscheidend vermogen

Een positionering is een gewenste breinpositie van het bedrijf of merk ten opzichte van concurrenten. Zorg daarom dat de gekozen positionering daadwerkelijk onderscheidend is. Het simpelweg kopiëren van een positionering van een concurrent is dus geen slimme keuze.

4. Meerwaarde van de positionering

Een positionering die door (potentiële) klanten niet als een échte meerwaarde wordt ervaren is relatief waardeloos. Zo sprak ik onlangs een startende tandarts die zijn nieuwe praktijk wilde positioneren als een tandartspraktijk die gebruikmaakt van de nieuwste technieken binnen de tandartswereld. De gemiddelde leeftijd van zijn cliënten ligt echter boven de 60 jaar. Die bleken totaal niet gecharmeerd van deze nieuwe technieken en futuristische apparatuur. Hij kwam er dus achter dat zijn gewenste positionering niet goed paste bij zijn cliënten.

5. Kopieerbaarheid

Zorg dat de gekozen positionering niet eenvoudig te kopiëren is. Als de (toekomstige) concurrenten deze positionering namelijk eenvoudig kunnen kopiëren, dan verdwijnt een stukje van jouw onderscheidend vermogen.

6. Duurzaamheid van de positionering

Zorg dat de gekozen positionering voor langere tijd bruikbaar is. Iets wat op dit moment een echte meerwaarde is, kan op relatief korte termijn veranderen in gemeengoed. Het is namelijk niet de bedoeling om de positionering elk jaar aan te moeten passen. Dit in tegenstelling tot een propositie, die je wel vaker kunt aanpassen.

7. Houd het eenvoudig

Een positionering kan er prachtig uitzien op papier, maar als deze te uitgebreid of niet eenvoudig genoeg is, dan is het alsnog geen goede positionering. Probeer de positionering daarom zo kort en krachtig mogelijk te maken. Dit vergroot de kans dat je de door jou gewenste breinpositie bij de mensen daadwerkelijk bewerkstelligt.

Na het lezen van mijn vorige artikel en de hier bovengenoemde 7 tips kun je nu zelf tot een goede positionering komen. Heb je vragen, twijfels of wil je gewoon wat delen met de talloze andere ondernemers op Hostnet Academy? Laat dan een reactie achter onder dit artikel. Ik waardeer dat zeer.

Delen
Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer

Praat mee over dit onderwerp

  • Laat hier jouw reactie achter.
  • Jouw naam is verplicht.
  • Vul jouw e-mailadres in.

Met het plaatsen van mijn reactie ga ik ermee akkoord dat Hostnet Academy (indien van toepassing) een afbeelding van https://en.gravatar.com/ toont die gekoppeld is aan het door mij opgegeven e-mailadres. Ook ben ik mij bewust van de gedragscode van Hostnet Academy.