Wat doe je als je de hosting voor WordPress hebt geïnstalleerd? Dat is een veelvoorkomende vraag van beginners. In dit artikel laten we je de belangrijkste acties zien die je moet uitvoeren na je WordPress-installatie. Je kunt ze het beste meteen doen, zodat je er later geen tijd meer aan hoeft te besteden.

1. Pas je titel, ondertitel en tijdzone aan

Nadat je WordPress hebt geïnstalleerd, kun je het beste de titel, ondertitel (tagline) en tijdzone goed instellen. Men vergeet dit wel eens. Dit is echter belangrijk voor zoekmachines zoals Google. De titel en ondertitel komen namelijk automatisch in de websitetitel die je terugziet in de zoekresultaten van Google te staan.

Hoe stel je je titel in?

Ga naar ‘Instellingen’ > ‘Algemeen’. Vul hier de titel en ondertitel van je site in.

Stel de tijdzone altijd goed in. Je berichten kunnen niet op het juiste tijdstip worden gepubliceerd als de zone verkeerd is ingesteld. De tijd en datum van je berichten kloppen dan niet meer.

Hoe stel je je tijdzone in?

Ga naar ‘Instellingen’ > ‘Algemeen’. Selecteer in de lijst ‘Amsterdam’ (onder ‘Europa’). De tijdzone is dan zeker goed ingesteld.

2. Stel de juiste permalinkstructuur in

Wat is een permalink? De permalink is de url van je internetpagina. Vaak staat deze automatisch goed na je installatie, maar je moet wel even controleren of de link klopt en indien nodig aanpassen.

Mocht deze niet goed staan, dan is de url van je contactpagina http://www.jouwdomeinnaam.nl/?p=123 in plaats van http://www.jouwdomeinnaam.nl/contact. De laatste url is beter voor zoekmachines en ziet er beter en logischer uit.

Hoe stel je je permalinks in?

Ga naar ‘Instellingen’ en dan naar ‘Permalinks’. Als ‘Standaard’ staat aangevinkt, kloppen je permalinks niet. Zorg dat ‘Berichtnaam’ is aangevinkt en klik op ‘Opslaan’.

3. Verwijder de standaard WordPress-berichten en -pagina’s

Als je WordPress hebt geïnstalleerd, staan er standaard 1 pagina, 1 bericht en 1 reactie op je site. Deze zijn overbodig en wil je niet op je site.

Hoe verwijder je deze overbodige informatie?

Ga naar ‘Pagina’s’ > ‘Alle pagina’s’ en verwijder de voorbeeldpagina. Soms heet deze pagina ‘About’. Ga naar ‘Berichten’ > ‘Alle berichten’ en verwijder het bericht ‘Hello Dolly’.

4. Verwijder overbodige thema’s

Na een WordPress-installatie worden er standaard meerdere thema’s van WordPress geïnstalleerd. Je kunt maar één thema tegelijk activeren. Waarschijnlijk ga je ook met een ander gratis of betaald thema aan de slag.

De thema’s die je niet gebruikt kun je het beste verwijderen. Het scheelt webhostingruimte en je hoeft deze thema’s in de toekomst niet meer te updaten. Selecteer de thema’s die je niet hebt geactiveerd en klik op ‘Verwijder’.

5. Verwijder overbodige plugins

Na je WordPress-installatie worden er ook meerdere plugins geïnstalleerd. Deze kun je ook verwijderen. De plugin ‘Hello Dolly’ heb je nooit nodig. ‘Akismet’ is bedoeld om spam tegen te gaan voor reacties op je site.

Als je niet hebt aangezet dat er reacties onder je berichten verschijnen, heb je ‘Akismet’ niet nodig en kun je deze plugin ook verwijderen. De plugins hoef je dan niet meer te updaten en je hebt meer overzicht.

6. Stel je homepage in

Op je homepage worden (http://www.jouwdomeinnaam.nl) de laatste berichten getoond. Niet iedereen wil zijn berichten op de homepagina tonen. Om dit aan te passen kun je een pagina aanmaken en deze instellen als homepagina. Hoe doe je dit?

Ga naar ‘Instellingen’ > ‘Lezen’. Bij ‘Startpagina toont’ staat nu ‘Je laatste berichten’ aangevinkt. Verander dit door ‘Een statische pagina’ te kiezen en vervolgens eronder bij ‘Voorpagina’ een pagina te selecteren die je uiteraard eerst moet aanmaken. Vergeet niet op te slaan.

7. Zet de reacties uit

Je kunt instellen of je wilt toestaan dat bezoekers kunnen reageren op je berichten en pagina’s. Je kunt dit doen bij ‘Instellingen’ > ‘Reacties’. Wat een handige plugin is om de reacties uit te zetten bij pagina’s en berichten, is de ‘Disable comments’-plugin.

Je kunt ook per pagina of bericht bepalen of je de reacties wilt tonen. Ga dan naar ‘Berichten’ en bij een bericht naar ‘Snel bewerken’ en vink ‘Reacties toestaan’ aan of uit.

Bij pagina’s werkt het hetzelfde. Als je reacties wilt toestaan, is het belangrijk dat je een goede anti-spamplugin installeert, zoals ‘Akismet’.

Bonustip: zet je site onder constructie

Zolang je nog met je WordPress-site bezig bent en je wilt dat deze nog niet zichtbaar is, dan kun je je site onder constructie zetten. Zo kan niemand zien wat je met WordPress doet. Je kunt dit vrij makkelijk doen met een van de vele plugins. Een goede plugin is ‘WP Maintenance mode’. Vergeet de plugin niet te deactiveren als je online gaat.

Heb je nog vragen?
Ik hoop dat ik je met dit artikel handvatten heb gegeven om te beginnen met WordPress. Als je vragen hebt over een website bouwen met WordPress, dan hoor ik het graag. Als je dit item waardeert, dan mag je het delen.

Maak je site met een WordPress-pakket van Hostnet. Inclusief installatie en andere extra's.
Delen
Reacties
 • 29 december 2015 om 12:12 Jeroen Mundt

  Hi Arthur,

  Ik heb momenteel al een website, maar ik wil deze gaan herontwikkelen mbv WordPress. Waar ik voor wil waken, is dat ik mijn huidige site te vroeg overschrijf door de WordPress versie. Wanneer vindt dit plaats?

 • 28 januari 2016 om 16:15 Michiel de Wijn - MIAX Branding & Design

  Nog een tip: installeer Wordfence een goede plugin vor het blocken van hackers en spambots.

 • 28 januari 2016 om 16:16 Michiel de Wijn - MIAX Branding & Design

  *voor 😉

  • 28 januari 2016 om 16:55 Quinex

   Als je fatsoenlijke plugins gebruikt en alles up to date houdt is dit een overbodige plugin

   • 29 januari 2016 om 13:32 Karin

    Een meer eenvoudige en doeltreffende plugin die ondanks weinig updates nog steeds prima werkt is limit login attempts. Het blokkeert een ip na een in te geven aantal pogingen automatisch. En je kunt de mail optie aan of uitzetten. Iets waar ik bij wordfence dus gek van werd…

 • 28 januari 2016 om 16:29 Pim

  Ha, eindelijk zijn de permalinks gelukt! De beschrijving hoe de htaccess te syncen was dus de informatie die ik nodig had. Zat er al een maand mee te rommelen. Bedankt voor de nieuwsbrief, eindelijk geen nummers meer maar de berichtnaam!

 • 29 januari 2016 om 12:24 Martin van der Zwaag

  Wil graag imagemaps of clickebale maps plaatsen op mijn site. Thinglinks geprobeerd. Kan maar 1 item plaatsen. Proversie is m.i. veel te duur. Heb jij suggesties? Welke plugin komt in aanmerking?

 • 29 januari 2016 om 13:30 Karin

  Er is nog een heel belangrijk ding dat je moet doen als je een nieuwe WordPress installatie hebt. Standaard staat de auteur op naam van de inlog die aangemaakt is, dus als je je wordpress installatie klaar hebt ga je allereerst naar gebruikers, vult daar een naam en achternaam in (daar kun je uiteraard neerzetten wat je wilt, hoeft niet je echte naam te zijn) en veranderd de zichtbare naam naar die naam. Dit voorkomt dat bots alleen je wachtwoord moeten raden als ze je site in willen komen. Nu moeten ze ook nog raden naar je inlognaam wat alles bemoeilijkt. Een simpele maar werkende oplossing tegen ongewenste bezoekers.

  • 10 februari 2016 om 12:37 Conchita

   Hoi Karin, bedoel je het veld waar staat: inlognaam? Daar staat bij mij: login@example.com. Is dat wat je bedoeld? Ik hoor graag je reactie.

 • 26 april 2016 om 08:40 johan - CE marketing

  erg handig! ik zal het meteen uitproberen!

 • 05 mei 2017 om 19:07 Bert Stoot

  Hoi Arthur. Jullie hosten momenteel mijn WP website. Ik wil echter een andere ‘look’ .
  Kan ik parallel een tweede thema kopen en dat gaan aanpassen? Hoe verloopt dat de switch zo soepel mogelijk als dat klaar is?
  Groetjes, Bert

Reageer

Praat mee over dit onderwerp

 • Laat hier jouw reactie achter.
 • Jouw naam is verplicht.
 • Vul jouw e-mailadres in.

Met het plaatsen van mijn reactie ga ik ermee akkoord dat Hostnet Academy (indien van toepassing) een afbeelding van https://en.gravatar.com/ toont die gekoppeld is aan het door mij opgegeven e-mailadres. Ook ben ik mij bewust van de gedragscode van Hostnet Academy.