Mijn artikelen voor Hostnet gaan over het gebruik van social media als marketingkanaal. Ik merk dat veel mkb’ers hier vragen over hebben. Als je ook vragen hebt dan hoor ik het graag. Nu iets anders.

Gek eigenlijk dat ik hier nooit eerder over schreef. Voor mij is met name Twitter een grote inspiratiebron. Je kunt natuurlijk bij je collega’s te rade gaan, maar de echte diepe inzichten komen wat mij betreft toch van de ‘grote meesters’ die hun gedachten op mijn tijdlijn achterlaten. Ze schrijven op wat er nu speelt en doen dit zo scherp dat hun quotes in je hoofd blijven hangen. Bij mij zorgt het vaak voor een aha-erlebnis.

Daarom deel ik in dit artikel mijn grootste online inspiratiebronnen met je.

Seth Godin

Seth Godin is een bekende Amerikaanse marketeer die veel op social media wordt aangehaald. Hij heeft boeken en blogs geschreven met duidelijke taal over sales en marketing. Godin behoort tot de beïnvloeders die onze generatie van moderne ondernemers inspireert. Check zijn blog en geef jezelf een speelkwartiertje.

Seth Godin

Ik ben benieuwd wat jij ervan vindt. Hij inspireert mij om mijn eigen denkbeelden in beelden om te zetten.

Beeldhouwer Brancusi

Mijn belangrijkste doel is om mensen blij te maken. Dit beeld is daar een voorbeeld van:

Mooie dag

Soms is blij maken niet voldoende en heb je een steuntje in de rug nodig. De inspiratie daarvoor vind ik bij kunstenaars. Bloed, zweet en tranen, of zoals de geweldige beeldhouwer Brancusi het verwoordt:

Brancusi

Michael Caine

Acteur Michael Caine geeft hier eigenlijk aan: even doorzetten en goed blijven oefenen, dan gaat je prestatie vanzelf.

Michael Caine

Verdeel je energie op de juiste manier. Ik pas zijn quote graag toe in mijn strategieën over procesmanagement en organisatieverbetering. Laat het uitvoerende personeel niet ploeteren vanwege een rammelende strategie van het management.

Walt Disney

Soms is beginnen gewoon een perfect startpunt. Heb vertrouwen in jezelf. Je kunt het, aldus Walt Disney:

Walt Disney

Eindeloos doorpraten over processen en verbeteringen kan later altijd nog. Als je goed personeel aanneemt en hen laat doen waar ze goed in zijn, kom je ook een heel eind. Controle en streven naar perfectie zijn vaak hindernissen om je doelen te bereiken. Omzet, rendement, bedrijfsdoelstellingen en productie horen uit je bedrijfsvisie en je strategie te spreken. Dat is je globale idee. Geef de uitvoering tijd en ruimte. Foutjes horen erbij.

Miles Davis

In dat kader haal ik graag en vaak mijn ‘perfection is the evil in good’ aan. De aanleiding voor dit inzicht waren deze 2 quotes van tenorsaxofonist Wayne Shorter en trompettist en ‘King of Cool’ Miles Davis.

Perfectie

Denk er maar goed over na en probeer te begrijpen waar dit inzicht op slaat. Een fout is eigenlijk nooit een fout, maar een onderdeel van een proces, de weg naar je doel. Dat je dat niet in 1 keer foutloos en zonder hindernissen bereikt, is eigenlijk een vanzelfsprekendheid.

Miles Davis

Jack Welch

Bij elk plan hoort een visie. Jack Welch, voormalig CEO van General Electric, schreef na z’n pensioen op wat hem zo legendarisch maakte. Je kunt veel van vermogende topmensen zeggen, maar niet dat ze geen visie hebben. Deze stevige oneliner gaat erin als koek:

Jack Welch

Of in gewoon Nederlands: weet waar je aan begint. Een nuchter advies voor iedere verstandige ondernemer. Start met een plan en een haalbaar doel.

Simon Sinek

Jammer dat de meeste pittige uitspraken uit Amerika komen. Daarmee lijken ze op slag onbruikbaar en niet toepasbaar in de Nederlandse situatie. Maar het duurt meestal even voordat het kwartje valt en de inzichten worden begrepen. Denk aan de beroemde Why-clip van Simon Sinek (Golden Circle) uit 2009. Vooraanstaande marketeers delen en presenteren deze TED-talk al jaren.

Ik merk echter dat marketingafdelingen nu pas aan de slag gaan met zijn inzichtelijke uitleg die zo eenvoudig aangeeft waar het je klanten echt om te doen is: waarom ben je op deze wereld? En als je toch bezig bent, lees dan ook even zijn boek Start With Why: How Great Leaders Inspire Everyone to Take Action (2009).

Gary Vaynerchuk

Ik ben er bijna. Al zou ik nog honderden inspirerende quotes kunnen noemen, ik kan niet om Gary Vaynerchuk heen. Hij is minstens zo’n held als Jack Welch.

Misschien een beetje minder afstandelijk . Van wijnboer tot entrepreneur, investeerder, schrijver, keynote spreker en internetpersoonlijkheid. Zijn clips op YouTube zijn geweldig: eenvoudig, een beetje knullig en vooral ontwapenend en bol van de passie en liefde voor het product.

Momenteel is hij druk met VaynerMedia, een bureau met de focus op social media, en sinds een jaar met de #AskGaryVee-show op YouTube.

Onderstaande quote is niet van Gary, maar past wel helemaal in zijn filosofie en houding:

Klantenservice

Ik vind ‘m fraai en in de ‘klant centraal’-gedachte van nu passen.

Wat vond je van deze gevonden inspiratie via social media?
Ik ben benieuwd wat je van mijn uitstapje vindt. Ik verzorg op verzoek graag een follow-up met nog meer fijne quotes.

Misschien zorg je zelf wel voor inspiratie en help je ondernemers of collega-marketeers aan inzichten waar ze verder mee kunnen. Maak er een beeld van, deel ze op social media en stuur ze me toe. Dan verwerk ik jullie inzendingen in een vervolgartikel.

Succes en plezier met ondernemen, Albert Mensinga / @AlbertMensinga

Credits
© Seth Godin
© Constantin Brancusi
© Michael Caine
© Walt Disney
© Wayne Shorter
© Miles Davis
© Jack Welch
© Mo Hardy
© Gary Vaynerchuk

Delen
Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer

Praat mee over dit onderwerp

  • Laat hier jouw reactie achter.
  • Jouw naam is verplicht.
  • Vul jouw e-mailadres in.

Met het plaatsen van mijn reactie ga ik ermee akkoord dat Hostnet Academy (indien van toepassing) een afbeelding van https://en.gravatar.com/ toont die gekoppeld is aan het door mij opgegeven e-mailadres. Ook ben ik mij bewust van de gedragscode van Hostnet Academy.