Ga jij ook wel eens naar een congres, maar heb je het gevoel dat het niet genoeg oplevert? Congressen bieden een geweldige kans om te leren van vakgenoten en experts, en dat te vertalen naar praktisch toepasbare ideeën. Je moet je tijd op het congres echter wel optimaal benutten. Maar hoe? Lees hieronder mijn tips.

1. Bepaal doelen
Bepaal de doelen die je binnen je organisatie hebt en vertaal die naar het congres: wat kan ik daar halen waarmee ik na afloop een stap vooruit kan zetten in innovatie voor mijn organisatie? Bepaal je persoonlijke doelen: wat kan ik uit het congres halen waardoor ik in mijn functie succesvoller word?

2. Zoek ideeën
Niet alle ideeën worden panklaar aangereikt op een congres. Soms moet er eerst een slag worden geslagen. Begin met het verzamelen van inzichten en gedachten die je raken. Dit lukt alleen als je je daarvoor openstelt. Probeer te begrijpen wat de spreker of andere deelnemer zegt. En dan ineens raakt er iets je! Laat je intuïtie je leiden, want dit is het ‘ruwe materiaal’ dat je nodig hebt voor jouw ideeën.

Ga aan de slag met deze inzichten: combineer ze, probeer ze toe te passen in je eigen (werk)situatie en vertaal ze zo naar een idee. Dit kan even duren en ook heel onverwacht te binnen schieten. Zorg dat je het dan wel direct opschrijft.

Zoek ideeën

3. Luister
Laat je vooroordelen varen, luister zo blanco mogelijk naar het verhaal van de spreker. De kans dat je op deze manier tot nieuwe inzichten komt, is aanzienlijk groter. Laat je niet afleiden, dwing jezelf om te focussen, maak aantekeningen en bedenk vragen voor de spreker. Hierdoor blijf je actief bij de les. Bouw tijd voor jezelf in, tussen de lezingen door, waar je de rust opzoekt, zodat je geen overkill van informatie te verwerken krijgt.

Schrijf de quotes op die jou inspireren, zodat je ze later kunt delen met collega’s en zo hen ook ermee kan inspireren. Focus je op feiten, onderzoeksresultaten en grafieken die jouw verhaal of idee ondersteunen, zodat je dat binnen jouw organisatie een stap verder kunt brengen.

4. Oogst
Ga niet naar huis voor je een goede analyse hebt gemaakt van je aantekeningen en de uitgereikte materialen (en dat kan in 10 minuten). Bedenk ook welke opgedane contacten je gaat opvolgen en waarom.

En jij?
Ga jij vaak naar congressen? En heb je nog tips voor congressen die wij moeten weten? Ik hoor het graag.

Delen
Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer

Praat mee over dit onderwerp

  • Laat hier jouw reactie achter.
  • Jouw naam is verplicht.
  • Vul jouw e-mailadres in.

Met het plaatsen van mijn reactie ga ik ermee akkoord dat Hostnet Academy (indien van toepassing) een afbeelding van https://en.gravatar.com/ toont die gekoppeld is aan het door mij opgegeven e-mailadres. Ook ben ik mij bewust van de gedragscode van Hostnet Academy.