Een uiteenlopende groep bedrijven heeft het afgelopen jaar de nieuwe domeinextensies zoals .tips, .club en .today opgepakt, blijkt uit onderzoek van Hostnet. Mooie domeinnamen zijn schaars. Daarom zijn er in 2014 talrijke domeinextensies bijgekomen. Maar wat voor bedrijven registreren nu precies die nieuwe extensies? Hoeveel registraties zijn er inmiddels gedaan en wat zijn de verwachtingen voor 2015?

Nieuwe extensies niet alleen weggelegd voor jonge bedrijven

Uit het onderzoek blijkt dat ook bedrijven die al jaren bestaan, kiezen voor een nieuwe domeinextensie. Om de doelgroep van de nieuwe domeinextensies te onderzoeken, hebben we registreerders van de nieuwe extensies vergeleken met ons eigen klantenbestand en Nederlandse bedrijven in het algemeen. Op basis van tabel 1 kunnen we concluderen dat niet alleen startende bedrijven early adopters zijn van de nieuwe domeinextensies, maar ook middeloude bedrijven. Het registreren van een nieuwe domeinextensie is een kleine investering, maar geeft aan dat ook oudere bedrijven innovatieve keuzes maken op het gebied van marketing.

Tabel 1. Leeftijd registreerders nieuwe extensies t.o.v. Hostnet-klanten en Nederlandse bedrijven in het algemeenTabel 1. Leeftijd registreerders nieuwe extensies t.o.v. Hostnet-klanten en Nederlandse bedrijven in het algemeen
Bron: Sizo en Hostnet op basis van bestellingen onder 250.000 klanten en 2,8 miljoen bedrijven

Overige kenmerken van registreerders van nieuwe extensies

Welke conclusies kunnen er nog meer uit het onderzoek worden getrokken? Registreerders van de nieuwe domeinextensies zitten voornamelijk in de ict en techniek (15,2%), financiële dienstverlening (13%), marketing en design (12,9%) en organisatiemanagement (11,7%), gevolgd door bedrijven in de groothandel (8,0%), detailhandel (7,4%) en training en onderwijs (5,7%). Registreerders hebben ten opzichte van ons klantenbestand en Nederlandse bedrijven in het algemeen vaak meerdere medewerkers in dienst. Daarnaast zijn de bedrijven vaker gevestigd in Noord-Holland en Utrecht.

Forse stijging van registraties verwacht in 2015

We verwachten dat het aantal nieuwe domeinextensies in 2015 fiks zal toenemen. Uit de statistieken (http://ntldstats.com/country/NL) blijkt dat Nederlandse domeinnaamhouders inmiddels meer dan 42.000 nieuwe domeinextensies hebben geregistreerd. “Het is aannemelijk dat dit aantal registraties in 2015 probleemloos naar meer dan 300.000 groeit, op basis van de huidige groei en de aanname dat de meerderheid van de extensies in 2015-2016 wordt geregistreerd”, aldus Arthur Zonnenberg, Productmanager voor domeinnamen bij Hostnet.

Claim je unieke plek op internet. Bekijk of jouw domein nog beschikbaar is.
Delen
Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer

Praat mee over dit onderwerp

  • Laat hier jouw reactie achter.
  • Jouw naam is verplicht.
  • Vul jouw e-mailadres in.

Met het plaatsen van mijn reactie ga ik ermee akkoord dat Hostnet Academy (indien van toepassing) een afbeelding van https://en.gravatar.com/ toont die gekoppeld is aan het door mij opgegeven e-mailadres. Ook ben ik mij bewust van de gedragscode van Hostnet Academy.