Wellicht heb je er al van gehoord: de introductie van honderden nieuwe domeinnaamextensies, ‘generic Top Level Domains’ (gTLD’s) of topleveldomeinen, die de mogelijkheden voor nieuwe domeinnamen sterk verbreden. Waarom en hoe zijn deze nieuwe extensies in het leven geroepen? En welke kansen biedt dat jou als ondernemer?

ICANN: de spin in het web

De nieuwe domeinnaamextensies worden toegekend aan de uitgevende instanties door de Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN). In het eerste kwartaal van 2012 was het – na 7 jaar ontwikkelen door ICANN – voor iedereen mogelijk om een nieuw gTLD aan te vragen. ICANN introduceerde de open inschrijving voor gTLD’s omdat daar bij een belangengroep voor uitgevende instanties in 2005 behoefte aan was.

Nieuwe extensie? Roept u maar!

De prijs voor een extensie: vanaf $185.000, inclusief een business plan voor de komende 10 jaar. Er zijn maar liefst 1917 aanvragen gedaan door partijen, waarvan 884 uit de VS en 19 uit Nederland. Tegen die aanvragen zijn vervolgens bezwaren geplaatst door overheden en andere belangenorganisaties op basis van verwarring, wettelijke rechten of andere weerstand, waardoor er een aantal aanvragers zich heeft teruggetrokken.

Naar de veiling

Toen er geen formele bezwaren meer waren, besloot ICANN voor 117 van de nieuwe gTLD’s met meerdere aanvragende partijen, welke aanvrager de extensie onder beheer krijgt. Dit deed ICANN door middel van veilingen. Zo is de extensie .信息 (Chinees voor informatie) geveild voor $600.000. Voor de interessantste nieuwe gTLDs zoals .web, .app en .shop heeft ICANN deze veilling tot nader order uitgesteld. Pas als ICANN akkoord gaat, wordt het contract getekend en openbaar gemaakt.

Technisch inregelen

Is het contract met ICANN eenmaal in orde, dan doorloopt het nieuwe domein nog een technisch proces: ‘pre-delegation testing’, waarbij zaken als DNS, WHOIS en backups worden gecontroleerd. Door een succesvolle controle wordt het nieuwe gTLD uitgegeven en bereikbaar op het internet. Na enkele voorbereidende registratiefases, bijvoorbeeld voor handelsmerkhouders, wordt een nieuwe extensie algemeen beschikbaar voor registratie. Hostnet biedt je een nieuwe domeinextensie aan zodra deze voldoende gevorderd is in het bovenstaande proces.

Heb je vragen over de nieuwe domeinnaamextensies? Stel ze gerust aan mij in een reactie hieronder.

Claim je unieke plek op internet. Bekijk of jouw domein nog beschikbaar is.
Delen
Reacties
 • 17 augustus 2014 om 16:23 bernice welles

  Beste Arthur,
  Dank voor dit informatieve stuk. Dus als ik het goed begrijp, had de globale beautybranche geen geld genoeg voor de extensie .beauty of zijn er bezwaren tegen gemaakt. Weet jij waar ik die specifieke informatie kan vinden?

  gr. Bernice

 • 18 augustus 2014 om 10:38 Arthur Zonnenberg

  Bernice,

  De .beauty extensie is door 3 partijen aangevraagd, te vinden via: https://gtldresult.icann.org/application-result/applicationstatus/viewstatus
  (bij Search vul je beauty in)

  Interessant is daarbij dat alle 3 de aanvragers in dezelfde status zitten:
  Application Status: In Auction (ze gaan naar de veiling)
  Evaluation Result: Pass IE (ICANN vindt het goed)

  Tegen .beauty is verder geen bezwaar ingediend door overheden etc. en de veiling staat momenteel gepland op 25 februari 2015:
  http://newgtlds.icann.org/en/applicants/auctions/schedule-11aug14-en.pdf

  Zodra daar 1 winnaar uit de bus komt, kunnen ook .beauty domeinnamen uitgegeven gaan worden.

  Arthur

Reageer

Praat mee over dit onderwerp

 • Laat hier jouw reactie achter.
 • Jouw naam is verplicht.
 • Vul jouw e-mailadres in.

Met het plaatsen van mijn reactie ga ik ermee akkoord dat Hostnet Academy (indien van toepassing) een afbeelding van https://en.gravatar.com/ toont die gekoppeld is aan het door mij opgegeven e-mailadres. Ook ben ik mij bewust van de gedragscode van Hostnet Academy.