Hostnet houdt voor jou de laatste ontwikkelingen op domeingebied in de gaten. Onze productmanager voor domeinnamen Arthur Zonnenberg was afgelopen week op het ICANN50-congres en vertelt je er graag alles over. Wat is ICANN? Hoe vormt deze organisatie een beleid of een besluit? En waarom mengt de internationale politiek zich steeds meer in dit proces? Een verslag uit Londen.

ICANN en consensus

Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) is een non-profitorganisatie gevestigd in Californië. Op basis van een contract met de VS kent ICANN via uitgevende instanties alle domeinnaamextensies toe, zoals .nl, .com en .guru, en maakt deze technisch bereikbaar. De organisatie maakt beleid voor alle gTLD-extensies*, op basis van concensus tussen registrars zoals Hostnet, overheden, handelsmerkhouders en vrijwilligers, kortom alle groepen met een belang bij domeinnamen. Ook jij kunt publiek commentaar geven op beleid bij ICANN.

ICANN

Groepen, beleid en besluit

Elke groep bij ICANN heeft zijn eigen procedure voor beleid. Door veel afkortingen en procedures is beleid ontwikkelen complex en niet erg toegankelijk. Het bestuur van ICANN besluit uiteindelijk op basis van de input van de groepen en statuten, met stabiliteit en veiligheid van het internet voorop. Toch zijn er sterke invloeden vanuit de VS op ICANN. Standaardcontracten zijn gebaseerd op wetgeving in de VS en van invloed op jouw privacy als domeinnaamhouder. Ook de invloed van opsporingsdiensten uit de VS is aanleiding voor het feit dat je vanaf 1 januari 2014 je e-mailadres moet bevestigen.

ICANN

Geen contract meer met de VS

Deze invloed is andere regeringen een doorn in het oog en de politiek mengt zich daarom steeds meer in het debat over domeinnaambeleid. In Londen was van 22 tot 26 juni het 50ste internationale ICANN-congres met meer dan 3000 vertegenwoordigers. Het belangrijkste onderwerp is het wijzigen van het contract tussen ICANN en de VS naar een contract met een wereldwijde groep. Dat is nog nooit eerder gedaan. Hoe gaat ICANN dat aanpakken? Een ‘coördinatiegroep’ gaat nu een voorstel maken op basis van concensus.

ICANN

In de praktijk: Frankrijk vecht voor champagne

Verdient ‘champagne’ bescherming in .wine domeinnaamregistraties? Frankrijk vindt van wel, omdat Champagne een beschermde geografische aanduiding is. Ze vergelijken het met Amazon die haar .amazon aanvraag heeft moeten intrekken omdat landen in Zuid-Amerika bezwaar maakten. Nee, zegt de aanvrager uit de VS, champagne wordt wereldwijd gemaakt en mag niet op basis van een regio worden geblokkeerd. Handelsmerkbescherming is op basis van intellectueel eigendom, niet origine. Dit verschil in filosofie tussen de VS en Europa is een debat dat zich nu naar ICANN verplaatst. ICANN geeft daar geen antwoord op, maar laat .wine en .vin wel doorgaan als er geen duidelijk formeel bezwaar komt van de wijnboeren.

*gTLD staat voor generiek topleveldomein en met gTLD worden domeinnamen van het type generic, generic-restricted of sponsored bedoeld, zoals aangegeven bij IANA, technisch uitvoerend orgaan van ICANN.

Claim je unieke plek op internet. Bekijk of jouw domein nog beschikbaar is.
Delen
Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer

Praat mee over dit onderwerp

  • Laat hier jouw reactie achter.
  • Jouw naam is verplicht.
  • Vul jouw e-mailadres in.

Met het plaatsen van mijn reactie ga ik ermee akkoord dat Hostnet Academy (indien van toepassing) een afbeelding van https://en.gravatar.com/ toont die gekoppeld is aan het door mij opgegeven e-mailadres. Ook ben ik mij bewust van de gedragscode van Hostnet Academy.