Elk jaar voert Hostnet een domeinnamenonderzoek uit om te beoordelen hoe de verschillende domeinnaamextensies het afgelopen jaar hebben gepresteerd. Uit het onderzoek over 2013 komt een opvallend resultaat. Ondanks dat er in 2013 meer starters waren dan in 2012, is het aantal .nl domeinnaamregistraties juist licht gedaald. Is er een verband tussen het aantal nieuwe registraties en het stijgende aantal gedwongen zzp’ers?

Verband tussen .nl registraties en gedwongen zzp’ers

In 2013 werden er ruim 971.000 nieuwe .nl domeinnamen geregistreerd, tegenover 979.500 domeinnamen in 2012 (bron: www.sidn.nl). “De lichte daling van het aantal nieuwe .nl registraties is niet opmerkelijk”, zegt Arthur Zonnenberg, Productmanager voor domeinnamen bij Hostnet. “Als we echter kijken naar de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in het afgelopen jaar, dan hadden we wel meer nieuwe .nl registraties verwacht.” In 2013 waren er namelijk 12,8% meer starters dan in 2012 (bron: KVK).

Hostnet ziet een toename in klanten van 6,9% in 2013, maar ziet het aantal starters onder haar klanten juist dalen met 7,8%. Een ambitieuze starter op de Nederlandse markt registreert logischerwijs een .nl domeinnaam, en dat gold in 2013 sterker dan in 2012: de starters bij Hostnet registreerden 24,0% meer domeinnamen. Het lijkt alsof er minder ambitieuze starters zijn bijgekomen in 2013. Het grote aantal zzp’ers (94%) speelt hierin waarschijnlijk een rol. Door de economische crisis zijn velen gedwongen zzp’er geworden. Zij registreren vermoedelijk geen eigen domeinnamen om zich mee te identificeren, terwijl de ambitieuze starters dat alleen maar meer zijn gaan doen.

Meer nieuws: extreme daling van .info domeinnamen en de gevolgen van populisme

In januari 2012 was de .info domeinnaam op zijn hoogtepunt: ruim 8 miljoen registraties. Echter, in datzelfde jaar daalde het aantal .info domeinnamen met 13%. In 2013 kreeg de domeinnaamextensie een nog hardere klap te verduren: de daling was dat jaar maar liefst 19%. Ook de .eu domeinnaam heeft het niet makkelijk: de 0,23% groei is mogelijk te verklaren door de gevolgen van het populisme. De .cn domeinnaam – die een roerige tijd achter de rug heeft – lijkt het beter te doen, maar voor hoe lang nog? Lees meer over deze onderwerpen in het volledige domeinnamenonderzoek!

Claim je unieke plek op internet. Bekijk of jouw domein nog beschikbaar is.
Delen
Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer

Praat mee over dit onderwerp

  • Laat hier jouw reactie achter.
  • Jouw naam is verplicht.
  • Vul jouw e-mailadres in.

Met het plaatsen van mijn reactie ga ik ermee akkoord dat Hostnet Academy (indien van toepassing) een afbeelding van https://en.gravatar.com/ toont die gekoppeld is aan het door mij opgegeven e-mailadres. Ook ben ik mij bewust van de gedragscode van Hostnet Academy.