Voor domeinnamen geldt: wie het eerste komt, die het eerste maalt. Maar wat als de persoon die een domeinnaam als eerste registreert, een recht op een handelsmerk of -naam van een ander dwarsboomt? Kun je daar wat aan doen, en welke regels zijn er? Omdat rechtbanken traag en kostbaar kunnen zijn, is er per extensie een vorm van arbitrage afgesproken door de uitgevende instantie voor die extensie.

Geschillenregeling in het algemeen

Een algemene leidraad voor domeinnaamgeschillen is de “Uniform Domain-Name Dispute-Resolution Policy“, opgesteld door ICANN voor gTLD’s (waarbij gTLD staat voor een generiek topleveldomein). Voor een succesvol geschil om een domeinnaam over te nemen of te laten stoppen, zijn de 3 spelregels in het kort:

  • De verweerder mag geen recht hebben op de naam.
  • De aanklager moet wel een recht hebben en gebruiken.
  • De verdediger moet de naam competitief of kwaadwillend gebruiken.

Recht hebben op de naam

Handelsmerken of -namen worden bij geschillen tot op de letter precies toegepast. Heb je een recht op ‘vliegtickets.nl’, dan betekent dat niet dat je een recht op ‘vliegticket.nl’ hebt; zeker wanneer er geen gevaar op verwarring is en het verschil al jaren goed gaat (zie http://www.emerce.nl/nieuws/domeinbeslag-werd-hard-gelach-vliegticketsnl). Een recht op ‘I’m lovin’ it’ geeft je geen recht op ‘imlovin’, ook niet in de Italiaanse extensie .it. De domeinnaam imlovin.it kan dus niet puur op basis van de naam door McDonalds worden overgenomen van de huidige houder. Dit zou wel het geval zijn wanneer de houder van imlovin.it verwarring veroorzaakt door de domeinnaam voor soortgelijke producten te gebruiken.

Competitief of kwaadwillend gebruik

Het verschil tussen competitief of kwaadwillend gebruik wordt soms vergeten door aanklagers. Competitief wil zeggen dat je diensten of producten op de website op hetzelfde terrein aanbiedt als die van de aanklager. Met kwaadwillend wordt bedoeld dat je de domeinnaam hebt geregistreerd om de domeinnaam te verkopen of te verhuren aan de rechthebbende, de rechthebbende te blokkeren zonder de domeinnaam zelf rechtmatig te gebruiken, of door verwarring financieel gewin te verkrijgen in de vorm van advertenties, producten of diensten.

Geregistreerd als een dienst

Niet alle domeinnamen die overeenkomen met een handelsmerk of -naam zijn competitief of kwaadwillend. Zo is ajax.nl van de voetbalclub, en niet van het brandpreventiebedrijf of van Proctor & Gamble voor een schoonmaakmiddel. Je bent als houder van een dergelijke domeinnaam niet automatisch kwaadwillend. Zo kon Proctor & Gamble ariel.ch niet claimen omdat deze voor privé-activiteiten werd gebruikt en niet commercieel.

Regeling per extensie

Vrijwel elke uitgevende instantie heeft zoals gezegd een eigen geschillenregeling opgesteld. Nuances en termijnen voor respons kunnen daarbij verschillen, maar de 3 basisregels worden in de meeste gevallen toegepast. Geschillen worden behandeld door onafhankelijke commissies zoals de WIPO. De uitgevende instantie doet dit in de regel niet zelf vanwege de benodige expertise over merkenrecht, maar vooral om te voorkomen als partijdig te worden gezien. Zowel de aanklager als de verweerder heeft te allen tijde de mogelijkheid een oordeel te vragen van de kantonrechter. Een dergelijk oordeel staat boven dat van de arbiters van de commissie.

Meer informatie

Voor meer informatie, zie .nl. Voor overige extensies bekijk je de regeling via de website van de desbetreffende uitgevende instantie, te vinden via IANA.

Claim je unieke plek op internet. Bekijk of jouw domein nog beschikbaar is.
Delen
Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer

Praat mee over dit onderwerp

  • Laat hier jouw reactie achter.
  • Jouw naam is verplicht.
  • Vul jouw e-mailadres in.

Met het plaatsen van mijn reactie ga ik ermee akkoord dat Hostnet Academy (indien van toepassing) een afbeelding van https://en.gravatar.com/ toont die gekoppeld is aan het door mij opgegeven e-mailadres. Ook ben ik mij bewust van de gedragscode van Hostnet Academy.