Al 20 keer een andere naam in de domeinnaamchecker ingevoerd: bezet, bezet en alweer bezet. Herkenbaar? Met meer dan 5 miljoen geregistreerde .nl domeinnamen en meer dan 114 miljoen .com domeinnamen, is het soms lastig een passende domeinnaam te vinden voor je bedrijf. Om te voorkomen dat je nieuwe domeinnaam een niet te onthouden woordenbrij of getallenreeks wordt, geeft Hostnet je een aantal tips voor een goede domeinnaam. Want er bestaan meer mogelijkheden dan je misschien in eerste instantie verwacht.

Wat zijn de eisen aan een domeinnaam?

Een krachtige domeinnaam is vooral eenvoudig. Korte, makkelijk te spellen woorden hebben de voorkeur. Voordat je een domeinnaam gaat registreren, moet je rekening houden met de eisen die worden gesteld. Zo mag een domeinnaam alle letters van het Nederlandse alfabet bevatten, en alle cijfers van 0 tot 9. Ook mag gebruik worden gemaakt van een koppelteken (-), maar alleen tussen 2 cijfers of letters. Daarnaast moet je domeinnaam uit minstens 3 en maximaal 63 tekens bestaan.

Tip 1: Kies een domeinnaam die is gericht op je handelsnaam

Een handelsnaam is vaak een unieke naam. Zoek je een domeinnaam voor je bedrijf? Kies dan bij voorkeur voor de handelsnaam van je bedrijf. Op deze manier zet je je handelsnaam goed in de spotlight. Daarnaast is de kans dat een domeinnaam gebaseerd op een eigen handelsnaam al bezet is, een stuk kleiner. En mocht je handelsnaam toch al bezet zijn als domeinnaam, probeer dan te variëren door bijvoorbeeld de plaatsnaam achter je handelsnaam te voegen, of maak gebruik van het achtervoegsel ‘bv’ als je een besloten vennootschap hebt.

Tip 2: Zorg dat je wordt gevonden

Gevonden worden in zoekmachines als Google is natuurlijk van groot belang voor je bedrijf. Kies je niet voor een merknaam als domeinnaam? Dan kun je een belangrijk onderdeel van je dienst of product centraal stellen in je domeinnaam. Heb je bijvoorbeeld een beautysalon? Verwerk dan ‘beauty’ in je domeinnaam. Ook werkt het goed om in je domeinnaam je dienst te noemen, in combinatie met een werkwoord, bijvoorbeeld ‘pastabestellen’.

Tip 3: Kijk naar de verschillende extensiemogelijkheden

In Nederland zijn .com en .nl de meest gebruikte domeinextensies. Heb je een ideale domeinnaam die al bezet is voor deze domeinextensies? Kijk dan ook eens naar andere opties. Hostnet biedt bijvoorbeeld 250 verschillende domeinextensies aan. Je hebt daarbij de keuze uit een generic top level domain (gTLD, zoals .org of .net) of een country code top level domain (ccTLD, zoals .fr of .it). Bovendien zijn er tientallen nieuwe domeinextensies in opkomst. Ook Hostnet zal binnenkort een groot aantal nieuwe domeinextensies gaan aanbieden. Houd daarvoor onze website in de gaten.

Tip 4: Wees creatief met woorden, letters, cijfers en tekens

Mocht je domeinnaam voor de gewenste domeinextensies al zijn vergeven, dan kun je ook nog variëren met woorden, letters, cijfers of tekens. Stel: je hebt een bedrijf dat online een platform wil bieden voor mensen die een huis zoeken. Veel domeinnamen zijn in deze branche al vergeven. Je kunt als volgt te werk gaan.

  • Gebruik synoniemen. Kies bijvoorbeeld voor ‘woning’ als ‘huis’ al bezet is.
  • Varieer in enkelvoud/ meervoud. Kies bijvoorbeeld voor ‘huizen’ als ‘huis’ al bezet is.
  • Plaats een koppelteken. Kies bijvoorbeeld voor ‘huis-vinden’ als ‘huisvinden’ al bezet is. Om je domeinnaam voor de surfer overzichtelijk te houden, is aan te raden om niet meer dan één koppelteken te gebruiken per domeinnaam.
  • Check de mogelijkheden in een andere taal. Woorden uit een andere taal die bij de meesten bekend zijn, werken natuurlijk het beste. Kies bijvoorbeeld voor ‘casa’ of ‘house’.
  • Kies je voor een Engelse naam? Bekijk dan ook de mogelijkheden met getallen. De cijfers 2 en 4 worden vaak gebruikt, vanwege hun betekenis in het Engels. Kies bijvoorbeeld voor ‘houses4you’ als ‘housesforyou’ al bezet is.
  • Betrek de extensie bij je domeinnaam. Hiermee kun je originele namen bedenken. Kies bijvoorbeeld voor een IJslandse extensie, die je de domeinnaam ‘woonhu.is’ oplevert. Houd er wel rekening mee dat door deze variant je website minder goed vindbaar wordt in zoekmachines.
Claim je unieke plek op internet. Bekijk of jouw domein nog beschikbaar is.
Delen
Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer

Praat mee over dit onderwerp

  • Laat hier jouw reactie achter.
  • Jouw naam is verplicht.
  • Vul jouw e-mailadres in.

Met het plaatsen van mijn reactie ga ik ermee akkoord dat Hostnet Academy (indien van toepassing) een afbeelding van https://en.gravatar.com/ toont die gekoppeld is aan het door mij opgegeven e-mailadres. Ook ben ik mij bewust van de gedragscode van Hostnet Academy.