Sinds het begin van het internet is er tussen juristen discussie over wat een domeinnaam nou precies is. Is een domeinnaam wel echt van jou als je deze hebt geregistreerd? Wat betekent dit voor de houder van een domeinnaam? En wat moet je doen om je domeinnaam te kunnen blijven gebruiken? Woorden als ‘eigendom’ of ‘bezit’ worden juridisch alleen gebruikt voor fysieke objecten. Voor een virtuele domeinnaam spreken we daarom over het ‘recht hebben op een domeinnaam’. Maar hoe werkt het domeinnaamrecht?

Absoluut of relatief?

Een domeinnaam geeft een recht om deze te gebruiken tegenover een uitgevende instantie, die tot taak heeft domeinnamen bereikbaar te maken. We noemen dat een relatief recht. Het is geen absoluut recht, zoals het eigendom van bijvoorbeeld een stuk grond, dat je tegenover iedereen kunt handhaven. In theorie kan ook een andere partij dan de uitgevende instantie jouw domeinnaam bereikbaar maken, mits de eindgebruikers hun standaard configuratie technisch aanpassen om daaraan mee te werken. Gelukkig komt dat niet voor, maar als het zou gebeuren, is er geen wet die meerdere domeinnetwerken op het internet verbiedt.

Recht op registratie of ook op gebruik?

Dit is een interessante vraag, omdat er onder juristen verschillende perspectieven bestaan die allebei ondersteunen. Door een registratieovereenkomst krijg je een vorderingsrecht voor de domeinnaam naar de uitgevende instantie toe, zodat de domeinnaam in ruil voor een vergoeding op naam van jou als domeinnaamhouder komt en blijft. Het gebruik van de domeinnaam voor websites, e-mail, of de bereikbaarheid in het algemeen, kun je zien als een dienst die uiteindelijk tot stoffelijk voordeel leidt. Je gebruik van de domeinnaam is in dat perspectief een vermogensrecht. Een provider kan bij dat gebruik voor je bemiddelen, maar het gebruik niet garanderen (bijvoorbeeld als het internet niet bereikbaar is).

In de praktijk

Een domeinnaam kan als gevolg van een faillissement of overlijden in de boedel terechtkomen. Een curator respectievelijk executeur dient dan in overleg uit te zoeken wie de nieuwe domeinnaamhouder wordt. Het is dan nodig om de juridische houder te wijzigen. In voorbereiding op een rechtszaak kan er in bepaalde gevallen beslag worden gelegd op een domeinnaam. En je kunt zelfs je domeinnaam verpanden, als je de regels volgt.

Samenvattend: wat is juridisch gezien een domeinnaam?

Een domeinnaam zelf wordt door ons gezien als een relatief vorderingsrecht, een vordering op naam. Het gebruik van een domeinnaam wordt behandeld als een relatief vermogensrecht. In de praktijk registreer je een domeinnaam via een provider. Naast de registratievoorwaarden van de provider gelden ook de registratievoorwaarden van de uitgevende instantie. Een domeinnaam zelf kan in de boedel terechtkomen als vermogensrecht, zonder dat het officieel die status heeft. Voor de wetgever is daardoor nog een taak weggelegd om dit goed te regelen.

Heb je vragen over dit artikel? Ik hoor het graag. Laat hieronder een berichtje achter!

Claim je unieke plek op internet. Bekijk of jouw domein nog beschikbaar is.
Delen
Reacties
 • 24 juni 2014 om 13:14 Christel

  Wat als iemand je (geregistreerde) merknaam gebruikt voor een domeinnaam?

  • 24 juni 2014 om 14:34 Ermin

   Mits je je merknaam goed hebt beschermd dan kan diegene helaas niets met de domainnaam waar jouw beschermde merkenrecht in vermeld staat.

   Veel failliete bedrijven blijven teren op hun merkenrecht door op een juridische wijze domainnamen/websites op te eisen die het merkenrecht schenden( d.w.z diegene die niet de rechtmatige eigenaar is van het merk).

   Hoop dat het wat duidelijker is.

  • 24 juni 2014 om 14:41 Arthur Zonnenberg

   Dan kun je tegen die partij een UDRP starten als: 1. zij geen recht hebben op die merknaam (mogelijk voor een ander soort product of dienst dan de jouwe), en 2. zij die domeinnaam inzetten voor competitief of kwaadwillend gebruik. Voor meer informatie zie: https://academy.hostnet.nl/2014/04/11/domeinnaamgeschil-wat-belangrijk/

Reageer

Praat mee over dit onderwerp

 • Laat hier jouw reactie achter.
 • Jouw naam is verplicht.
 • Vul jouw e-mailadres in.

Met het plaatsen van mijn reactie ga ik ermee akkoord dat Hostnet Academy (indien van toepassing) een afbeelding van https://en.gravatar.com/ toont die gekoppeld is aan het door mij opgegeven e-mailadres. Ook ben ik mij bewust van de gedragscode van Hostnet Academy.